НВО АКТИВ: Забринутост због прелдожених амандмана на Закон о кривичном поступку Косова

НВО Актив из Косвовске Митовице изражава дубоку забринутост у вези са предложеним амандманом на косовски Закон о кривичном поступку који омогућавају суђење у одсуству за тешка кривична дела ратних злочина, почињених у сукобима на овим просторима, на крају 20. и почетку 21. века, по испуњавању законски прописаних процедура.

Забринутост се посебно односи на право оптужених осумњичених да буду адекватно обавештени о оптужбама поднетим против њих, те да им се пруже докази и документи о предмету, као и могућност увођења сведочења сведока у току њихове одбране. Ове карактеристике правичног суђења су препознате од стране судске праксе Европског суда за људска права (ECtHR) и Оквирних одлука о европским налозима за хапшење (FD EAW).

НВО Актив позива Скупштину Косова да у потпуности поштује постојећи правни оквир који гарантује право на правично суђење, да потражи конструктивну правну сарадњу за осталим државама, нарочито Републиком Србијом, те да подстакне невладин сектор да омогући инпут и експертизу у вези са даљим разматрањима амандмана косовског Закона о кривичном поступку, а који се тиче суђења у одсуству, све до читања другог нацрта.

Актив такође наглашава потребу за одлагањем спровођења предлога закона све док се не постигне свеобухватни оквир о капацитетима, процедурама и договорима о правној сарадњи између Косова и Србије у вези са овим проблемом. Будући развој догађаја у вези са предложеним амандманима ће ити пажљиво праћен од стране НВО Актив, наводи се у саопштењу достављеном редкацији портала ГрачаницаОнлајн.