Сајам меда у Грачаници: Мед, једино јело које је уједно и лек

Удружење пчелара „Нуклеус“ из Грачанице огранизовало је први међуопштински сајам меда, пчелињих производа и опреме на коме су учествовали произвођачи из Грачанице, Штрпца, Новог Брда, Лепосавића и Зубиног Потока. Уз жељу да пчеларство на простору Косова и Метохије настави да се развија и обећање да ће и држава Србија помоћи, како би се Грачанца убудуће ставила на важном месту мапе пчеларства у региону, сајам је отворио Душан Козарев, заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију.

Сајам меда, фото: И.М. – ГрачаницаОнлајн

„Нуклеус“ из Грачанице једва да постоји годину дана, али, како каже Младен Ђокић, председник овог пчеларског удружења, његови чланови имају велике планове. Неке од њих су за кратко време и успели и да реализују.

„Пре два месеца смо преко Амбасаде Луксембурга на Косову добили пројекат обуке за младе пчеларе, кроз организовање стручних предавања, али и почетну помоћ од пет кошница уз пратећу опрему“.

Ђокић каже да је Удружење регрутовало већ пет пчелара почетника и да увелико ради са њима.

„Покушаћемо да повећамо број пчелара, јер је код нас пчеларство у опадању, зато јер немамо помоћ од локалне самоуправе“, наводи Ђокић.

Младен Ђокић (у средини) председник Удрућења пчелара Нуклеус из Грачанице, фото; И,М, ГрачаницаОнлајн

Он додаје да је једина помоћ овдашњим прозивођачима меда донирана од косовског Министарства пољопривреде. Она износо 15 евра по кошници што су, како оцењује Ђокић, минимална средства, због чега, произвођачи меда из дана у дан одустају од овог вида приватног бизниса.

„Међутим, ми не одустајемо тако лако, потрудићемо се  да, ако не више, онда бар имамо 5 нових пчелара годишње“, обећава председник удружења пчелара „Нуклеус“, Младен Ђокић.

За непуих годину дана пчелари уз Удружњеа „Нуклеус“ су  организвоали два стручна предавања доводили професоре из Србије, учествовали на бројним манифестацијама.

„ До краја године имаћемо још два стручна предавања и за пчеларе из осталих српских општина“, рекао је Младен Ђокић, организатор првог међуопштинског сајма меда у Грачаници.

Душан Козарев у пратњи Привременог органа за град Пирштину, Љубинка Караџића и председника Општине Грачаница, Срђана Поповића, фото: И.М.
Козарев: Грачанца у будућности на регионалној мапи пчеларства

Заменик директорка Канцеларије за КиМ Душан Козарев, отворивши сајам меда и пчеларства у Грачаници, упутио је поздравне речи гостима и излагачима:

„ И ако је ово за пољоприведу била тешка година, посебно у овим крајевима, а када је пчеларство у питању и не тако плодна,  задовољство ми је да смо се сакупили, у сасвим солидном броју, да покажемо своје квалитете и вештине“, рекао је Козарев.

Он је подсетио да и председник Србије Александар Вучић, са комплетном владом и премијерком Брнабић и свим министрима препознају колико је битно да се кроз рад, стваралаштво и прозводњу хране стварају јаки темељи у срединама са српском већином на Косову и Метохији.

Душан Козарев, фото: И.М. – ГрачаницаОнлајн

„Недавно усвојени пакет мера помоћи срединама са српском већином  требало би да нас учини поносним на еврпском и светском нивоу. Оно што ће се овде створити у наредном периоду, не само кад је у питању број радних места индустријских и других потеницијала, него и новом енергијом за којом овај крај жуди годинама“, нагласио је Душан Козарев.

Заменик директора Канцеларије за КиМ верује у позитиван исход предузетих мера Владе Србије. Козарев је истакао да се нада „како ћемо у будућности имати једну традиционалну и шире признату манифестацју, која ће Грачаницу ставити на мапу регионалног пчеларства“.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић, у краћем поздравном обраћању, рекао је да му је изутетна част  што је Грачаница домаћини првог међуопштинског пчеларског сабора и обећао већу помоћ локалне самоуправе пчеларским удружењима.

Пчелиње друштво изложено на сајму меда, фото: И. М. – ГрачаницаОнлајн
Шарски и новобрдски мед и даље на цени, сустижу их и прозвођачи из општине Грачаница.

 Младен Ђокић, председник удружења пчелара „Нуклеус“, производњу меда и производа од меда покренуо је пре шест година. Почео је, каже, од једне кошнице коју је добио од пријатеља и сада има више од педесет пчелињих друштава. Осим производњом меда, воска и медоваче, он у својој породичној радионици производи и занимљиво изрезбарене и украшене кошнице.

Пчеларско газдинство Ђокић је на време схватило да је за сваки посао битан маркетинг, зато су се својски потрудили да њихов мед буде упакован у квалитетну амбалажу.

„ Ако имате воље, времена и љубави, овај посао може и те како да буде уносан. Потребна су почетна улагања и први резултати су видљиви након пар година“, каже Ђокић.

Он тврди да је подручје општине Грачаница погодно тле за стационирано пчеларство јер не постоје могућности да се пчеле изводе на пашу.

„Пчелиња паша је изузетно лоша јер имамо неискоришћене потенцијале. Имамо ливаде на којима нам уместо цвећа ничу депоније смећа, морамо се трудити да садимо медоносна стабала и да све јавне површине буду прекривене цвећем или медоносним биљем и тек онда ћемо моћи да се похвалимо добром пашом“, рекао је Ђокић.

Живорад Петковић крај својих производа од меда, фото: И.М.

Пчеларе из наше општине представљао је и Живорад Петковић из Ли вађа. Он за разлику од Младена Ђокића има богатије искуство у производњи меда и пчелињих производа. Живорад се пчеларством бави безмало 40 година, а у посао је укључена читава породица. На његовом штанду највеће интересовње је владало за медовачу коју је овај пчелар са искуством, служио сваком посетиоцу.

„Медовача је прва лига и бољу ракију нисам пробао у животу!“, каже Ненад Живић из Племетине наздрављајући и нама чашицом српског царског пића.

Сајам меда у Грачаници, фото: И.М.
Цене пчелињих производа и меда од 5 до 12 евра

Различитим асортиманом производа од меда, представили су се и произвођачи из Удружњеа „Шарски рој“ из Штрпца.

На два штадна, поред медоваче, кристалног и течног меда, ораха и сувог воћа у меду нашли су се и разни мелеми биљни препарати са медом, прополис капи, восак за скидање курјег ока, креме за лице на бази биља и меда.

Пчелар са Шаре, Миљан Крстић, фото: И.М. – ГрачаницаОнлајн

„Тајна лепоте нашег меда је у чистој живтној средини, лековитом биљу и бистрој изворксој води којом обилује Шара“, каже Миљан Крстић који каже, не пропушта ни један сајам меда.

Бобан Сталетовић, пчелар из Штрпца, поносно је на свом штанду изложио признања и награде које је за седам година, колико се бави овим послом, освојио на многим пољопривредним и пчеларским манифестацијама.

„Признања су последица доброг рада и квалитета којим се одликује наш мед“, каже Сталетовић.

Бобан Сталетовић, фото: ГрачаницаОнлајн

Посетиоци сајма меда у Грачаници највише су се итнересовали за прополис капи, крему од меда на бази кантарионовог уља за зарастање рана, али и креме на бази биља и меда која помаже код опекотина и хемороида.

„Те креме су направљене искључиво на приодној основи без било каквих хемијских додатака“, поносно истиче Сталетовић.

Међупштински сајам меда и пчелињих производа у Грачаници подржали су Канцеларија за Косово и Метохију, и привремени Орган за град Приштину са седиштем у Грачаници као и Општина Грачаница.

Жеља организатора, да манифестација од међуопштинске прерасте у  регионалну, може се показати и као достужан циљ, уколико се настави са улагањима и прегалаштовм у овој области, верују пчелари.

Иван Миљковић