ММФ инсистира на нивелизацији плата у јавном сектору

Двонедељни разговори Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) са представницима главних финансијских институција на Косову, око Нацрта буџета за 2019. годину и о дугорочном фискалном и економском развоју у контексту редовне годишње оцене ММФ-а (за 2018. годину), довеле су до заједничког закључка – да постоје унутрашњи и спољни ризици финансијске стабилности и да је неопходна и опрезност, како би били пребродиви за буџет Косова.

У овом је контексту шефица Мисије ММФ-а за Косово, Стефаниа Ебле инсистирала да је неопходно поновно разматрање Нацрта закона о платама, односно нивелизација плата у јавном сектору Косова.

Шћипе Пантина посланица Социјалдемократске партије Косова је дневном листу “Зери” изјавила да се Законом о платама стреми увођењу “реда” када је реч о висини плата.

“Има пуно случајева када се за исти посао унутар цивилне службе, за исти положај у институцијама плаћа различито. На пример, један правни званичник плаћен је другачије у скупштини, другачије у Влади, другачије у министарству, другачије у општини. Зато треба увести правило да се за исти положај добија иста плата,” објаснила је Пантина.

Исто сматра и председник Уједињеног синдиката за образовање, науку и културу Рахман Јашарај, који каже да је примедба ММФ-а на месту пошто Нацрт закона није “праведан”за цео јавни сектор.

“Ми очекујемо да Закон о платама нивелизира плате на основу професионалне надградње, одговорности и на основу посла који обављају људи”, изјавио је Јашарај.

Међутим, Хаки Шатри, саветник премијера Рамуша Харадинаја тврди да је било само симболичних неслагања између косовских институција и ММФ-а око Закона о платама, јер како каже, управо се овим Законом тежи да се изврши нивелизација плата, односно да категорије цивилних служби буду плаћени на истом нивоу.

Према финансијским експертима, разлика у предвиђањима Владе Косова и ММФ-а када је реч о буџету Косова за 2019. годину (који би требало да износи 2,3 милијарде евра) креће се у распону од око 30 милиона евра.

Стефаниа Ебле је истакла да је ММФ посебно забринута због шеме плаћања ветерана Ослободилачке војске Косова (ОВК).

“Покренуте су иницијативе које нису продуктивне. Дискутовали смо око ових ризика са Владом и она је обећала да ће све ово поново третирати. Наставиће се са пензијским реформама за ветеране рата и подржати додатак за децу и наставнике”, изјавила је Ебле.

Представница ММФ-а за Косово је такође препоручила да повећање пензија треба да буде у складу са основном пензијом, а да реформе у образовању и професионалном образоваању треба убрзати.

“Фискалне иницијативе, као што је Закон о платама и корист за породиље су у процесу разматрања. Повећање плата врши притисак на приватно тржиште рада и доприноси да се радници привуку,” истакла је Ербле и додала да треба извршити поновно разматрање целокупне социјалне шеме, како да добит имају сиромашни, а не они који немају потребу за ову врсу помоћи.

Ербле је такође истакла и да је у Нацрту буџета за 2019. годину предвидео дефицит од 1.9 одсто бруто друштвеног производа (БДП) који је у складу са фискалним правилима, и да је најважније да овај буџет издваја приоритете за трошкове у здравству, образовању, судству и инфраструктури.

Иначе, како је изјавио министар финансија Бедри Хамза, буџет за 2019.-ту годину предвиђа да се за образовање издвоји 300 милиона а за здравство 250 милиона евра. Хамза није прецизирао и да ли је у буџету за наредну годину предвиђена и надокнада за просветне раднике из деведесетих година, који су наставу спроводили по приватним објектима.

Артан Мурати из Демократског Института Косова такође сматра да у области образовања и здравству треба направити калкулацију и видети како ће се то одразити на буџет Косова.

“Косово стално добија примедбе од ММФ-а због тога што има великих трошкова у социјалним шемама, у платама у јавном сектору, које нису увек разумне”, рекао је он и додао да ипак сматра да политички субјекти користе повећање плата као различите “мамце” за манипулацију и настојања да добију гласове од разних категија цивилних радника и званичника који добијају плате из државног буџета.

“Од 2010. године па надаље увек су постојале категорија особа коју су маркирали политички субјекти и имали за циљ да добију њихове гласове, као што су просветни радници, припадници полиције, лекари а сада и ја ветерана рата, преко које стално настоје да путем повећања плата или других материјалних добити, осигурају њихову подршку”, изјавио је Мурати.

Иначе, Нацрт Закона о платама усвојен је од посланика скупштине Косова почетком септембра месеца ове године, а након што скупштинске комисије буду размотриле изнете примебдбе, овај ће се Закон поново наћи пред косовским посланицима за гласање. Оно што може да представља проблем за брзо усвајање овог закона, на чему инсистирају и запослени који добијају плате из буџета и ММФ, је могући недостатак кворума у скупштини, због актуелног бојкота опозиције.

По предлогу Нацрта закона о платама, плата премијера и председника скупштине износиће 2,390 евра, док ће председник Косова добијати месечно 2,868 еура. Близу 8,600 припадника полиције добијаће месечно 525 евра.

 

КосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај