Већини грађана уже Србије нејасан појам разграничења са Косовом

За 39 посто грађана уже Србије појам разграничења са Косовом je нејасан За 41 одсто грађанa појам разграничења на Косову је јасан, а 39 одсто испитаника рекло је да им није јасна та идеја о решењу питања Косова, показало је истраживање Демостата које је јуче представљено, преноси агенција Бета.


Истраживање је спроведено од 7. до 18. октобра, а учествовало је 1.200 испитаника. Дијалог са Косовом подржава 79 % испитаника, док 12 % мисли да је бољи замрзнути конфликт и чекати боља времена.

Иако су грађани Србије за дијалог, 61 %  се не слаже са идејом размене територија, која би подразумјевала размјену севера Косова за Прешевску долину. За 76 % испитаника неприхватљиво је да за независност Косова компензација буде пријем Србије у Европску унију.

Утврђено је и да 66 % испитаника не би подржало да Република Српска постане дио Србије, а да заузврат Косово буде независно. У „унутрашњем дијалогу“ о Косову није постигнуто ништа, сматра 41% одсто грађана Србије, а 19 % то не зна, док 46 % испитаника понавља да је за „пуну нормализацију односа потврђену правно обавезујућим споразумом“.

Председник Управног одбора Форума за етничке односе Душан Јањић је рекао да се поставља питање да ли је „та политика свесно вођена или је то резултат њене неуспешности“.

Програмски директор Демостата Зоран Пановић каже је да грађани Србије у ствари „прећутно говоре“ да председник Србије Александар Вучић „није изашао с јасним планом“ о решењу косовског проблема, а прећутно „сви знају шта оно значи“. „Грађани Србије нису спремни да поднесу ‘жртве’ за Косово, јер сви одговори говоре да нема замене Прешевске долине за север Косова, ништа суштинског да се промени. То је прилично тврда позиција“, указао је Пановић.