Локалне самоуправе и цивилни сектор морају да буду партнери због бољег живота својих грађана

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Конференција у оквиру пројекта „Одговорно друштво, транспарентне општине“

Локалне самоуправе и цивилни сектор морају да буду прави партнери како би своје грађане упознали са њиховим правима и како би грађани своја права користили. Иако пред изборе сви кандидати за локалне одборнике и градоначелника обећавају да ће општине бити сервис својих грађана, у пракси то није тако, делом због незаинтересованости и необавештености самих грађана, а делом због нетранспарентног рада, како изабраних представника, тако и запослених у локалним администрацијама, као и недостатка људских и материјалних ресурса. Недостатак транспарентности у раду општинских администрација и изабраних органа локалне власти може се превазићи само заједничким радом општинских службеника и изабраних представника, организација цивилног друштва, медија и самих грађана. Ово су закључци са завршне конференције у оквиру пројекта „Одговорно друштво, транспарентне општине“, који су уз подршку Косовске фондације за отворено друштво спровеле невладине организације „Комуникација за развој друштва – ЦСД“ из Грачанице и „Нова друштвена иницијатива“ из Северне Митровице.


Око четрдесетак грађана, представника невладиних организација, медија и општина: Грачаница, Ранилуг, Ново Брдо, Партеш и Клокот, сложили су се да је у будућности неопходна боља сарадња представника цивилног сектора и извршне и законодавне локалне власти, како би грађани били информисани о активностима које су важне за њихов живот.

Директор НВО „Комуникација за развој друштва-ЦСД“ Иван Николић, истакао је да су представници локалних самоуправа били изузетно отворени за сарадњу у спровођењу пројекта „Одговорно друштво, транспарентне општине“.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Конференција у оквиру пројекта „Одговорно друштво, транспарентне општине“

„Сарадња свих локалних самоуправа у оквиру ове веома осетљиве теме, добар је знак да ће се сарадња наставити, како у циљу повећања транспарентности, тако и у већем учешћу грађана у процесима доношења одлука, њиховом већем интересовању за рад општинских службеника и изабраних представника. На нама је да се потрудимо да својим идејама помогнемо и грађанима и локалној администрацији“, истакао је Николић.

Представница једног од партнера у пројекту, НВО „Омониа“ из Грачанице Анђелка Ћуп је додала да су осим необавештености, грађани незаинтересовани за рад локалних самоуправа, па се у анкетама углавном могу чути два супротстављена одговора: „све је добро“ или „ништа не ваља“.

„То није тако и истина је негде између. Због тога ми, организације цивилног друштва и медији, морамо да будемо партнери јер су нам циљеви исти, а то је бољи живот наших грађана, дакле нас самих. Одборници, службеници, директори општинских одељења и градоначелници не смеју да доживљавају медије и организације цивилног друштва као политичке противнике и да наше добронамерне критике схватају као претњу. Такође, ми као представници медија и невладиних организација морамо да имамо конкретне предлоге и решења, а не само „ово ништа не ваља“. Наши грађани нису довољно упознати са својим правима и управо је то наш задатак, да их са њима упознамо, али и да ојачамо сарадњу са својим локалним самоуправама у смислу обуке општинских службеника, давања иновативних идеја, промовисања локалних тема кроз професионално и истраживачко новинарство“, рекла је представљајући извештај, Анђелка Ћуп.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Конференција у оквиру пројекта „Одговорно друштво, транспарентне општине“

Четири северне општине се разликују од јужних, јер су оне најмлађе локалне самоуправе са значајно ограниченим финансијским и људским ресурсима, рекла је Јована Радосављевић, представница НВО „Нова друштвена иницијатива“ из Северне Митровице.

„Ограниченост ресурса је утицала на развој локалних институција на северу. Грађани су додатно зависни од институција система Републике Србије, што се може сматрати препреком за функционисање косовских власти у пуном капацитету, али са друге стране служи за попуњавање празнина оба система. Често су грађани збуњени и не знају коме и за шта треба да се обрате“, рекла је Радосављевићева, наглашавајући да осим недостатка људских и материјалних ресурса, општине са српском већином на северу Косова немају ажуриране сајтове преко којих би се грађани обавештавали о активностима градоначелника, директора општинских одељења, јавним набавкама, конкурсима и осталим документима.

Представници локалних самоуправа који су присуствовали конференцији сложили су се да им је потребно партнерство са цивилним сектором и медијима, да су отворени за сарадњу и добронамерну критику, али и да им је потребна помоћ у анимирању грађана да се више укључе у процесе доношења одлука и општинских докумената.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Конференција у оквиру пројекта „Одговорно друштво, транспарентне општине“

У оквиру пројекта “Одговорно друштво, транспарентне општине”, који су спровеле невладине организације “Комуникација за развој друштва- ЦСД” из Грачанице и “Нова друштвена иницијатива” из Северне Митровице са медијским партнерима РТВ Мир из Лепосавића и продукцијом “Омониа” из Грачанице, урађено је истраживање о транспарентности у раду свих десет општина са српском већином на Косову, на основу којег је урађен извештај “Ставови грађана и организација цивилног друштва о раду локалних самоуправа”, са препорукама за локалне самоуправе, цивилно друштво, медије и грађане. Циљ пројекта је допринос укључивању и повезивању грађана, организација цивилног друштва и медија са локалним самоуправама у десет општина са српском већином, ради унапређења транспарентности и одговорности поменутих општинских управа. У оквиру пројекта је такође одржано десет дебата и урађено десет краћих ТВ и радио прилога о транспарентности косовских општина са српском већином.

И.М.