Велико интересовање, али и опрез око понуда за посао у иностранству

У анкети УНДП-а и УСАИД-а, спроведеној септембра месеца ове године, произилази да је око 60 % испитаника изјавило да има шансе да у наредне три године напусте Косово, уколико би се добила визна либерализација, и да би покушали да макар привремено запослење нађу у некој од земаља Европске Уније (ЕУ).

Анкетирани грађани Косова су као главни разлог такве одлуке навели недостатак перспективе и незадовљство политичком ситуацијом.

Управо је незапосленост један је од највећих проблема са којим се суочава косовско друштво, а према званичним подацима ниво незапослености износи око 30%. С друге стране, такође према званичним подацима, на тржиште рада се пријави сваке године између 25 и 30 хиљада радно способних грађана.

У циљу смањења незапослених, 17 агенција за запошљавање је добило лиценцу од Министарства за рад и социјално старање или посредовање у запошљавању, како на Косову тако и ван њега.

Мимоза Кћику, саветница за информисање у Министарству за рад и социјално старање је пре неког времена изјавила медијима да што се тиче запошљавања у земљама ЕУ, ово Министарство настоји да постигне споразум за сезонско запошљававање са неколико земаља ЕУ и да се очекује да се до краја године потпише макар један такав споразум.

У међувремену, лакомислени и социјално угрожени грађани којима је потребан извор прихода за пристојан живот, често упадају у замке лажних агенција које нуде посао у земљама ЕУ, у замену за одређену суму новца, најчешће само у име аплицирања.

Почетком новембра месеца испред Дома културе у Призрену неколико хиљада грађана је у реду чекало ради добијања информација, у нади да ће после пријављивања успети да добију неко радно место у Немачкој.

Косовски медији преносе да су две компаније, једна немачка OBM Aviation и партнерска компанија BSB Aviation, регистроване на Косову, понудиле косовским грађанима 2.000 радних места, углавном у сектору авијације, на аеродрому у Франкфурту.

Ипак, приликом представљања понуде, почетком месеца у Призрену, заинтересованима је речено да постоји потреба за углавном медицинским сестрама, шоферима камиона и радницима за пртљаг на аеродрому, као и чистача, али да треба да поседују и дипломе као доказ своје професионалне спремности. Такође је речено да ће се са аплицирањем завршити 5. новембра.

Агенција EkonomijaSot је ,у међувремену, у свом онлајн истраживању дошла до сумњи да се ради о фиктивним фирмама, односно могућности да грађани који аплицирају буду преварени.

Наиме, ова Агенција тврди да немачка Компанија  O.B.M. Aviation

“уопште не постоји”, односно да постоји само њихова веб страница obm-aviation.com, на којој не постоји ни регистарски број бизниса, што је обавеза по немачким законима.

У даљем истраживању ове веб странице, Агенција EkonomiaSot је дошла до сазнања да је OBM Aviation основана јула ове године и да иза ње стоји компанија Gate Training GmbH, са седиштем у Хамбургу, која се, иначе бави обуком и издавањем разних сертификата у сектору авијације. Због тога се у овом истраживању не искључује да се у ствари младим грађанима Косова нуди запошљавање у Немачкој, али уз услов да они издвоје знатан новац за обуку и курсеве које нуди ова компанија, односно да постоји опасност да грађани остану и без новца и без очекиваног посла.

Овом, не тако песимистичном закључку иде у прилог и чињеница да је партнерска Компанија BSB Aviation регистрована тек 23. октобра ове године на Косову, као Удружење са ограниченом одговорношћу, да поседује капитал у висини од 1. 000 евра, а да је власник ове компаније извесни Бујар Бериша. То што је компанија регистрована као Удружење са ограниченом одговорношћу значи да у случају да оштећене стране поднесу кривичну пријаву, све стране заједно могу да добију одштету од свега хиљаду евра.

Сумње да се ради о могућој фиктивној Агенцији за запошљавање изнео је и премијер Косова Рамуш Харадинај, који је саопштио да истрагу воде компетентни органи, али и да је рано за доношење закључака. Реаговао је и градоначелник Призрена Митахер Хаскука, износећи да је збуњен:

“Надам се да се ту не ради о коруптивном аспекту и да грађани неће постати жртве неке преваре. Нисмо имали ни информацију, нити смо знали о чему је реч. Осим онога што смо видели у медијима, није контактирана ни општина нити је тражена нека сарадња са општином”, изнео је Хаскука.

Како преносе медији Полиција Косова у Призрену је изјавила да до сада није добила никакав налог за почетак истраге, а детаље није изнело ни Основно тужилаштво у овом граду. Koha Vizioni је, с друге стране, пренела да је истрагу започео Департман за привредни криминал и корупцију.

Без обзира на резултате покренуте истраге, чињеница је да су косовски грађани у последње две деценије често били мета превара фиктивних агенција за посредовање у запошљавању. Актуелно се води процес против посланика Миљаима Зеке и његовог партнера Иљира Краснићија који се оптужују да су узели новац од 900 косовских грађана у замену за посао у Немачкој.

Иначе, за највећи број грађана, Немачка је и даље дестинација број један где могу пронаћи добро плаћен посао.

Немачка амбасада у Приштини је косовским грађанима за само шест месеци ове године издала 5.515 радних виза или за потебе студирања, док је у прошлој години издала укупно  11. 960 виза.

КосоваЛајв – Виолета Ороши Беришај