Зашто сам против насиља?

Фото илустрација: Kaz, pixabay

Док сам код куће, заваљен у фотељи, с уживањем читао народну бајку “Биберче“, закључио сам да величина не говори о људској храбрости.

Читајући бајку, одједном, у потпуној тишини, зачуо се звук мог мобилног телефона. Нисам се обазирао на то. После неког времена, исти звук се поновио три пута узастопно. То ме је натерало да узмем мобилни и погледам шта ми је то стигло. У поруци се налазио линк с натписом „ПОГЛЕДАЈ ОВО!!! – Сироче“.

То ме је намамило да отворим веб страницу и видим шта се налази на том линку. Видео сам клип под називом „Подсмевање детету са поцепаним патикама“. Стрпљиво сам одгледао цео видео клип. Испоставило се да је клип снимљен од стране једног дечака. Снимак је у почетку био најобичнији видео са децом која се играју и друже у школском дворишту. У једном тренутку, појавила су се двојица дечака старијих разреда која су „опколила“ млађег ученика.

  • Види га, какве су ти патике, поцепане, ха,ха, ха!
  • Ти си сиротиња, никада нећеш имати оригиналне патике као ми!
  • Гледај, моје патике су НАЈК, а твоје са пијаце, поцепане, погледај се, пета ти вири, ха ха ха!
  • Такве као ти не примамо у друштво!
  • Па како родитељи и да ти их купе, кад једва имате и за хлеб!
  • Морон и дебил!

Вређајући га, кренули су да гурају дечака ка школској капији. Дечак са поцепаним патикама се није увредио, већ је ишао уздигнуте главе.

Одједном, на снимку се појавио дежурни наставник, ухватио је ову двојицу хулигана и вероватно их је одвео у директорову канцеларију. Ту се снимак завршава.

Препознао сам дечака са поцепаним патикама и снимак који сам видео ме је јако узнемирио и потресао. Он је изузетно добро дете, потиче из сиромашне, али и честите породице.

Зашто су ова двојица хулигана ово урадила!? Повредили су дечака и оставили ружан траг на његовом срцу и души… Ево где нас насиље води. Питам се, да ли су ова двојица кажњени?

Онда сам помислио…

Џаба овој двојици снага, кад их то неће одвести на прави пут…

Величина се не огледа у снази, већ у храбрости коју је показао дечак са поцепаним патикама…

Ово није први пут да сам на интернету погледао видео у коме неко понижава некога.

По мом мишљењу, овакве ствари су недопустиве и због њих треба да будемо свесни наших и туђих поступака.Такође, социјално угрожену децу треба поштовати и ценити, подједнако као и све остале.

Милијан Миљковић V-2
ОШ „Краљ Милутин“
Грачаница