Zašto sam protiv nasilja?

Фото илустрација: Kaz, pixabay

Фото илустрација: Kaz, pixabay


Dok sam kod kuće, zavaljen u fotelji, s uživanjem čitao narodnu bajku “Biberče“, zaključio sam da veličina ne govori o ljudskoj hrabrosti.

Dok sam kod kuće, zavaljen u fotelji, s uživanjem čitao narodnu bajku “Biberče“, zaključio sam da veličina ne govori o ljudskoj hrabrosti.

Čitajući bajku, odjednom, u potpunoj tišini, začuo se zvuk mog mobilnog telefona. Nisam se obazirao na to. Posle nekog vremena, isti zvuk se ponovio tri puta uzastopno. To me je nateralo da uzmem mobilni i pogledam šta mi je to stiglo. U poruci se nalazio link s natpisom „POGLEDAJ OVO!!! – Siroče“.

To me je namamilo da otvorim veb stranicu i vidim šta se nalazi na tom linku. Video sam klip pod nazivom „Podsmevanje detetu sa pocepanim patikama“. Strpljivo sam odgledao ceo video klip. Ispostavilo se da je klip snimljen od strane jednog dečaka. Snimak je u početku bio najobičniji video sa decom koja se igraju i druže u školskom dvorištu. U jednom trenutku, pojavila su se dvojica dečaka starijih razreda koja su „opkolila“ mlađeg učenika.

  • Vidi ga, kakve su ti patike, pocepane, ha,ha, ha!
  • Ti si sirotinja, nikada nećeš imati originalne patike kao mi!
  • Gledaj, moje patike su NAJK, a tvoje sa pijace, pocepane, pogledaj se, peta ti viri, ha ha ha!
  • Takve kao ti ne primamo u društvo!
  • Pa kako roditelji i da ti ih kupe, kad jedva imate i za hleb!
  • Moron i debil!

Vređajući ga, krenuli su da guraju dečaka ka školskoj kapiji. Dečak sa pocepanim patikama se nije uvredio, već je išao uzdignute glave.

Odjednom, na snimku se pojavio dežurni nastavnik, uhvatio je ovu dvojicu huligana i verovatno ih je odveo u direktorovu kancelariju. Tu se snimak završava.

Prepoznao sam dečaka sa pocepanim patikama i snimak koji sam video me je jako uznemirio i potresao. On je izuzetno dobro dete, potiče iz siromašne, ali i čestite porodice.

Zašto su ova dvojica huligana ovo uradila!? Povredili su dečaka i ostavili ružan trag na njegovom srcu i duši… Evo gde nas nasilje vodi. Pitam se, da li su ova dvojica kažnjeni?

Onda sam pomislio…

Džaba ovoj dvojici snaga, kad ih to neće odvesti na pravi put…

Veličina se ne ogleda u snazi, već u hrabrosti koju je pokazao dečak sa pocepanim patikama…

Ovo nije prvi put da sam na internetu pogledao video u kome neko ponižava nekoga.

Po mom mišljenju, ovakve stvari su nedopustive i zbog njih treba da budemo svesni naših i tuđih postupaka.Takođe, socijalno ugroženu decu treba poštovati i ceniti, podjednako kao i sve ostale.

Milijan Miljković V-2
OŠ „Kralj Milutin“
Gračanica