Повећани порез на увоз као “пропорционални приступ према Србији”

Наредних дана ће се видети да ли ће косовска Влада одустати од примене своје одлуке да повећа порез на увоз српских и босанских производа за 10 одсто, односно да ли ће подлећи притиску ЕУ која тражи да се оваква одлука опозове.

Маја Коцијанчић, портпаролка шефице дипломатије Европске Уније (ЕУ) Федерике Могерини, оценила је да су мере Приштине јасно кршење ЦЕФТА-е (Средњоевропског споразума о слободној трговини) и да ЕУ очекује да се Косово, које актуелно председава ЦЕФТОМ, придржава обавеза. Она је такође истакла да оваква одлука “подрива регионалну сарадњу, укључујући и регионалну економију, и није на линији са принципима који су предвиђени Споразумом о стабилизацији и придруживању ЕУ са Косовом”.

Одлука Владе Косова да за 10 одсто повећа порез на увозну робу из Србије и Босне и Херцеговине (искључујући из тога производе међународних компанија које имају своје испоставе у тим земљама), која је одмах ступила на снагу, ако се изузму ретки критички тонови, углавном је наишла на позитивна реаговања на Косову, док у Србији искључиво на критике.

Премијер Косова Рамуш Харадинај је изјавио да је оваква одлука одговор на “непријатељски приступ” који Србија има према Косову и његовим грађанима.

“У одређеним случајевима у свету тако се успостављају санкције државама. Србија добија милионе евра са тржишта Косова. Треба да добије поуку данас. То су економске санкције које смо донели”, изнео је Харадинај.

Оваквој се одлуци Владе, изгледа, највише обрадовао шеф косовске дипломатије Беџет Пацоли који је изјавио да је “започео” пропорционални приступ према Србији и да ако буде било потребе “ескалираће”, како би Србија схватила да ће свако њено негативно понашање штетно и претеће у односу на Косово имати цену коју ће сама платити.

“Већ неко време, на свим форумима постављам питање скандалолозног понашања српске дипломатије везано за пропаганду и лажне вести недемократског режима у Србији. Већ неко време понављам да ће таквом скандалозном и антиевропском понашању Србије доћи крај и да за све постоји тачка, када стрпљењу дође крај”, изјавио је Пацоли.

Позитивно су реаговали и Алијанса косовског бизниса и Клуб косовских произвођача, који сматрају да ће ова одлука повећати домаћу производњу, а да трговинске компаније могу да увозе из других земаља, како грађани не би осетили недостатак и поскупљење производа из Србије.

“Домаће институције ће имати међународни притисак због овакве одлуке, али Србија никада није имала довољан међународни притисак да поштује споразуме са Косовом”, наводи се у саопштењу Алијансе косовског бизниса.

С друге стране, бивши министар за трговину и индустрију, Бајрам Хасани сматра да оваква одлука може трајати само недељу дана, а Мимоза Кусари Љиља, посланица партије Алтернатива, сматра да оваквом одлуком Србија и српске компаније неће осетити санкције косовске Владе.

“Већина компанија већ имају залихе на Косову, док ће повећање од 10 одсто, када се залихе потроше платити грађани Косова. Другим речима, овом одлуком Влада Косова кажњава грађане Косова“, изнела је Кусари Љиља.

На одлуку косовске Владе реаговао је српски министар за трговину, туризам и телекомуникације, Расим Љаић, који је изјавио да ова одлука практично значи да Споразум ЦЕФТА више не функционише, јер како је истакао “овај драстичан корак значи да су се косовске институције одлучиле за класични протекционизам и за не само ванцаринске, већ и за класичне баријере које спречавају слободан проток робе”.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је поручио да је овом одлуком званична Приштина блокирала бриселски дијалог:

“Бриселски дијалог је немогуће наставити до тренутка док не повуку овакву противправну одлуку”, рекао је Ђурић изјављујући чак да је ова одлука “политички незрела” и да су је донели „људи фрустрирани што своје политичке циљеве не могу да остваре на било какав начин”.

Реаговао је и министар Босне и Херцеговине Мирко Шаровић, оцењући да се ради о преседану и неприхтављивој одлуци, али и додао да још увек није добио и све детаље такве одлуке.

Адриатик Ставиљеци, портпарол Царине Косова је изјавио да је одлука косовске Владе одмах почела да се примењује и истакао да се у просеку годишње увезе роба на Косово из Србије у висини од 400 милиона евра, а из Босне и Херцеговине у вредности од 80 милиона. Уколико увоз робе из ове две земље не буде смањен, са новим таксама, косовски буџет ће имати већи приход за 50 милиона еура.

Према Ендриту Шаљи, актуелном министру за трговину и индустрију, таксе у висини од 10 одсто ће важити за млеко и млечне производе, јабуке, грађевински материал, лекове, сокове, слаткише, воду, алкохол, дуван, машинерију и „све остало што се производи у Србији и Босни и Херцеговини“.

 

КосовоЛајв – Виолета Ороши Беришај