Realizacija projekata u severnoj Mitrovici

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Косовска Митровица

Северна Митровица, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Posle lokalnih izbora 2013. godine, na severu Kosova su fomirane četiri nove opštine, koje funkcionišu po kosovskim zakonima. To je urađeno na osnovu plana Martija Ahtisarija i na osnovu dela Briselskog sporazuma. Finansiranje novoformiranih opština se, na osnovu dogovora u Briselu, odvija iz različitih izvora.

Preko 32 miliona evra uloženo u četiri opštine na severu Kosova

Od aprila 2013. godine, izdvojeno je približno oko 32,3 miliona evra za realizaciju 249 projekta u četiri opštine na severu Kosovo.

U istraživanju koje su sproveli NVO “Institut za teritorijalni ekonomski razvoj” i RTV Mir iz Leposavića, navodi se da su projekti finansirani iz tri izvora: Vlada Kosova je obezbedila 15,1 milion evra , iz Fonda za razvoj severa Kosova izdvojeno je 7,5 miliona evra, dok je iz fondova Evropske unije za četiri severne opštine namenjeno 9,5 miliona evra.

Što se tiče projekata u Severnoj Mitrovici, među najskupljim koji je finansirala Vlada Kosova su: Izgradnja i renoviranje objekata sekundarnog i visokog obrazovanja u S. Mitrovici – 600.000 evra i nabavka opreme za zdravstvene ustanove u S. Mitrovici – 600.000 evra.

“Razvojni fond opština na severu Kosova je osnovan kao rezultat dijaloga između Kosova i Srbije koji je EU olakšala. Na osnovu zaključaka donesenih na sastanku carinske radne grupe 17. januara 2013. godine u Briselu, u kontekstu implementacije dijaloga, ustanovljeno je da će prihodi prikupljeni na graničnim prelazima 1 na Jarinju i 31 na prelazu Brnjak, formirati osnovni izvor prohoda za Razvojni fond “- stoji na zvaničnom sajtu kancelarije Evropske unije na Kosovu.

Takođe se navodi da je jedan od osnovnih ciljeva Fonda da podrži socioekonomski razvoj u sve četiri opštine na severu: Leposaviću, Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku i Zvečanu. Sva novčana sredstva su javna, a isplatu i trošenje istih prati zakon Kosova.

Fondom presedava Upravni odbor koji sačinjavaju Specijalni predstavnik EU na Kosovu kao predsedavajući, Ministar finansija Kosova ispred vlasti Kosova i predstavnik srpske zajednice četiri opštine.

Natalija Apostolova Specijalni predstavnik EU Predsedavajući
Bedri Hamza Ministar finansija Kosova Član
Ljubomir Marić Predstavnik srpske zajednice Član

Prema poslednjim dostupnim informacija u Fondu je do sada prikupljeno 10 miliona evra.

Fondovi prikupljeni do 23. marta 2016. Broj odobrenih projekata Ukupan iznos izvdojenog novca do 1. marta 2016.
10 miliona evra 21  7,7 miliona evra

 Izvor

Koji su projekti koje Fond odobrava?

Fond odobrava projekte javnih ulaganja sa posebnim osvrtom na socioekonmski razvoj koji za cilj ima poboljšanje kvaliteta života građana u navedenim opštinama i potrebno je da su isplativi i održivi, kao i ekološki odgovorni .

Takođe, za Fond je važno da to budu projekti koji se tiču izgradnje i održavanja javne infrastrukture, uključujući puteve, bolnice, vodosnabdevanje, tretiranje otpadnih voda i upravljanje otpadom. Finansiraće se i podrška preduzećima, poljoprivrednicima i civilnom društvu; promovisanje ljudskih prava, obrazovanje, pristup zdravstvenoj zaštiti i transport.

Navedeno je da se Fond može koristiti za sufinansiranje projekata koje finansira EU ili drugi donator sa kojim Vlada Kosova ima sporazume o saradnji.

Upravni odbor je nadležan da prima predloge projekata i odlučuje konsenzusem o dodeli sredstava.

Implementacijom projekata rukovode četiri opštine koje su u obavezi da poštuju procedure javnih nabavki za implementaciju projekata u skladu sa primenjivim pravilima i procedurama. Za svaki projekat će nadležna opština Upravnom odboru predati finalni izveštaj, kao i revizorski izveštaj.

Projekti sa kojim je opština Severna Mitrovica aplicirala u Fondu su i dodatna sredstva za izgradnju vatrogasnog doma i sportske hale, ukupne vrednosti oko 700.000 evra.

Projekti iz Fonda za razvoj za koji su odobrena sredstva a još su u fazi realizacije.

  • Izgradnja sportske hale u S. Mitrovici – 907.900 evra
  • Eksproprijacija za zgradu opštine S. Mitrovica – 604.000 evra
  • Izgradnja vatrogasne stanice u S. Mitrovici – 603.000 evra:
  • Podrška malim i srednjim preduzećima u opštini Severna Mitrovica, ukupne vrednosti 399.490 evra, sa napomenom da je za realizaciju ovog projekata odgovorna Razvojna agencija za sever (ARDA).

Razvojna agencija za sever je tu da koordinira i promoviše regionalni i ruralni razvoj, a njihov glavni zadatak je da olakšaju partnerstvo i saradnju između nacionalnih i lokalnih vlasti, poslovne zajednice i inicijativa civilnog društva.

Projekat u Severnoj Mitrovici “Podrška malim i srednjim preduzećima” je klasifikovan kao budžet u kategoriji kapitalnih investicija (KE 33200). Isplata za ovaj projekat u iznosu od 175,776€ ili 44% ukupnog iznosa ugovora je takođe isplaćena iz kapitalnih investicija. Ovi troškovi prema prirodi projekta pripadaju prirodi roba i usluga i trebaju se klasifikovati kao takvi – navodi se u izveštaju koji je sačinio revizor.

U međuvremenu je došlo do promene u sastavu Upravnog odbora, a to potvrđuje i sada bivša članice istog, gospođa Danijela Marjanović-Zubac.

“Nakon lokalnih izbora održanih prošle godine u oktobru, pa zatim procesa verifikacije mandata, ja sam zvanično i razrešena dužnosti u januaru ove godine. Za sve informacije o samom Fondu i projektima možete se obratiti gospodinu Mariću”, kaže Marjanović-Zubac.

“Upravni odbor je ovog leta dodelio 500.000 evra za dva projekta u Severnoj Mitrovici i to za drugu fazu projekta izgradnje Sportske hale i za izgradnju Vatrogasnog doma”, izjavio je Ljubomir Marić i potvrdio da je on novi član Upravnog odbora od marta 2018., zamenivši Danijelu Marjanović-Zubac.

“Sve informacije o radu samog Fonda i projektima koji se sprovode, možete da pronađete na zvaničnom sajtu kancelarije Evropske unije na Kosovu. Posle svakog sastanka oni izdaju saopštenja”, navodi Marić.

Što se tiče projekata koje finansira EU u Severnoj Mitrovici, to je zgrada opštine ukupne vrednosti 1.200.000 evra, koja je u poslednjoj fazi realizacije, dok su projekti izgradnje nove Autobuske stanice, renoviranje Doma zdravlja i rehabilitacija zelenih površina, parkova i rekreativnih površina pod nazivom “Zelena Mitrovica”, manje- više uspešno realizovani (primedba autora).

Kako je navedeno u saopštenju Kancelarije EU to su projekti čiji je cilj bio „podrška socijalno-ekonomskom razvoju severa Kosova, preko poboljšanja javnog zdravlja i transportne infrastrukture, kao i rekreativnih prostora.“

Samo kroz IPA fondove, Severna Mitrovica je dobila 18 projekata čija je vrednost preko 10 miliona evra.

Oko 38,5 miliona evra finansijske pomoći EU namenjeno je za sever Kosova za infrastrukturne projekte, a kao što je većpomenuto, za Severnu Mitrovicu je to projekat izgradnje zgrade opštine.

Nova zgrada opštine Severna Mitrovica
A šta je sa projektima koji nisu realizovani ili su delimično realizovani?

Revitalizacija mosta i pretvaranje jedne od glavnih ulica u pešačku zonu, svakako da spada u najvažnije projekte čiji je finansijer bila Evropska Unija. Ovaj projekat je počeo avgusta 2016. godine na osnovu sporazuma o slobodi kretanja, postignutog između Beograda i Prištine u Briselu, u avgustu 2015. Godine. Iako su radovi na i oko mosta skoro gotovi, on još uvek nije zvanično otvoren.

Od gradonačelnika južne Mitrovice, Agima Bahtirija, nismo uspeli da saznamo kada je planirano otvaranje, ali se apeluje da se most otvori što pre, “jer most povezuje grad i zajednice koje žive u Mitrovici”, kako kaže Bahtiri.

Iz kancelarije gradonačelnika Severne Mitrovice navode da još nije došao trenutak da se glavni most na Ibru otvori i da sada nije vreme za tako nešto.

Objekti koji su trebali da budu uklonjeni da bi na ovom mestu počela izgradnja Kulturnog instituta

Kako saznajemo iz dobro obaveštenih izvora, projekti Evropske unije na severu Kosova se ili otkazuju, ili ne realizuju, ili se sa njima kasni, kao što je u ovom konkretnom slučaju most na Ibru.

Tako je opština Severna Mitrovica, ostala bez 7,8 miliona evra finansijske pomoći Evropske unije koja je bila namenjena za izgradnju nove zgrade Univerziteta u Severnoj Mitrovici i Kulturnog instituta. Pomoć je otkazana zbog neispunjavanja uslova uklanjana nelegalnih objekata koje je lokalna samouprava trebalo da ispuni.

Ovde je planirano da bude zgrada Univerziteta

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije Evropske unije, pomoć je otkazana zbog nemogućnosti da se pristupi radnim oblastima jer su ilegalni i nisu uklonjeni .

Sportska hala u Severnoj Mitrovici

Po zvaničnim informacijama, Sportska hale je počela da se gradi u oktobru 2016. Objekat se gradi u blizini Javnog komunalnog preduzeća i planirano je da bude izgrađen za godinu dana, odnosno do kraja 2017. Prema izveštaju Rezivora, za izgradnju Sportske hale je planirano da bude utrošeno, za prvu godinu 424,229€ a u drugoj godini ( 483,670€.

Šefica opštinske administracije Adrijana Hodžić smatra da će Sportska hala biti završena u zakonskom roku, a to je 20.decembar tekuće godine. To je uostalom i zakonski okvir za sve projekte koji su u toku.

“Sportska hala se gradi po evropskim standardima i mislim da ćemo moći stvoriti uslove za organizovanje takmičenja evropskog i svetskog tipa”, rekla je Hodžić. Takođe, ona smatra i da će projekat Vatrogasne stanice biti završen ove godine.

“Što se tiče ulaganja i vrednosti ulaganja u infrastrukturu , vrednost dosadašnjih radova iznosi oko 538 hiljade evra”, dodala je Hodžić.

Šta kažu građani?

Iako se u opštini Severna Mitrovica ulaže iz nekoliko izvora i budžeta, građani na severu imaju podeljena mišljenja koje se tiču samih investicija.

Milena Pilipović, profesor sociologije, smatra da postoje neka ulaganja u samoj Mitrovici. Skoro je rekonstruisana ulica Ive Lole Ribara i “posebno sam zadovoljna što je u ulici u kojoj živim postavljena javna rasveta”.

“Ne bih da preterujem, ali skoro 10 godina nije bilo uličnog osvetljenja u mojoj ulici Rudarske čete. Vidljiva su ulaganja i u obrazovanje i u renoviranje škola. Takođe, ne znam u okviru kog projekta je to urađeno i ko je bio donator, ali izgradnja parka kod crkve je veoma korisna”, kaže Milena.

“Pa jesam zadovoljan ulaganjima, grade se stambene jedinice za socijalno ugrožene i mlade bračne parove. Sviđa mi se kako je rekonstruisana cela ulica Lole Ribara, ali nisam zadovoljan zato što je ulica Kralja Petra pretvorena u pešačku zonu i zatvorena za saobraćaj. U gradu su ogromne gužve u saobraćaju, a zatvaranje ulice je to dodatno otežalo. Radnim danima u podne je nemoguće proći autom. Problem je što se u ovom gradu sve gradi neplanski, nema nikakvog rešenja za saobraćaj, nisu konsultovani stručnjaci. Veliki problem je, ne samo nezaposlenost mladih, nego i celokupno zapošljavanje u javnom sektoru. To je partijsko, stranačko i političko zapošljavanje. Ima dosta ulaganja, to ne mogu da osporim, ali mi građani od toga ne živimo bolje. Nešto što nije ni vezano za projekte ni ulaganje je to što u ovom gradu vlada sistem poremećenih vrednosti i odsustvo moralnih načela. Mi smo nemi posmatrači u svojim životima i nemamo nikakvog uticaja na odluke koje direktno utiču na naš život. I što je najvažnije, ti naši “legitimno izabrani” politički predstavnici ustvari ništa niti odlučuju, niti se pitaju”, ističe Nikola Janković, student.

Jelena Simić

Ova publikacija je izrađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj ove publikacije je isključiva odgovornost autora, Jelene Simić i ni na koji način se ne može smatrati kao stav Evropske unije ili BIRN-a i UNK-a.