Документарац о Србима којих више нема у Горњем Селу, победник овогодишњег „Графеста“

Доделом награда ауторима најбољих докуметнарних остварења, у Гачаници је завшрен седми Међународни фестивал документарног филма и ТВ фомри „Графест“.  Ове године, поред уобичајених нагада за прво, друго и треће место, жири је доделио и две специјалне награде.

Филм „Ђурђевдан у селу кога више нема“, новинарке Јавног сервиса Косова, канала на српском језику, Александре Јовановић добио је прву награду жирија. РТК 2 је освојио и другу награда за документарну причу Татјане Славић „ Као цео свет“. Треће место су поделили аутори Телевизије Пулс из Шилова и Телевизије Мост из Звечана за документарне приче „Света Петка чува Грнчар“ и „Родопова звона и данас звоне“. Специјалне награде Графеста припале су Дарку Димитријевићу, уреднику продукције Радио Гораждевца, који је ове године конкурисао са чак три ауторска рада, као и младој екипи Независне продукције, коју чине Стефан Стојковић и Никола Живић, за документарну пручу „Нојева Барка“.

Награђена ауторка филма „Ђурђевдан у селу кога више нема“, Александра Јовановић прима награду

Филм из продукције РТК 2 „Ђурђевдан у селу кога више нема“, добио је прву награду Графеста и признање галерије „Акваријус“ са севера Косова.

„Могу вам рећи да сам пресрећна, а филм је део тимског рада иза кога стоје још и колеге Александар Миладиновић и Ненад Филиповић“, рекла је ауторка награђеног документарца Александра Јовановић.

„Ђурђевдан у селу кога више нема“ је прича о празнику који се некада славио у Горњем Селу подно Шар планине. Горња махала, у којој су некада живели Срби, данас је потпуно пуста.

„Расељени Срби из Горењег Села не заборављају обичаје, не заборављају село и где год да живе окупе се у родном месту за Ђурђевдан, гајећи наду да ће се некад можда и вратити. На жалост, слика коју смо ми видели и забележили демантује сва њихова надања“, рекла је Јовановићева.

Тања Феро, редитељ и члан жирија, фото: В. Ћуп – ГрачаницаОнлајн

Редитељка Тања Феро, која је поред Невене Матовић, новинарке другог програма Радио Београда, продуценткиње Анђелке Ћуп и публицисте Ђорђа Јевтића, представљала жири овогодишњег фестивала, није крила своје задовољство што је први пут на Косову и Метохији.

„Оно што сам ја открила кроз ове филмове значи да ћу на Косово и Метохију, али и људе који ту живе гледати потпуно другим очима“, рекла је Феро.

Соња Ђекић, селекторка Графеста, фото: В. Ћуп – ГрачаницаОнлајн

Главни утисак овогодишењег „Графеста“ је проширење фестивала, оценила је селекторка „Соња Ђекић“.

„Косовска Митровица је нешто што се дешава већ три године, али је лепо да смо ове године успоставили интезивнију комуникацију, тако да је и гостујући аутор, редитељ Милош Шкундрић, био на пројекцји свог филма „Дуго путовање у рат“ и разговарао са тамошњом публиком. Такође, и Призрен је ново место, а чини ми се да су се и тамо ове године десиле лепе ствари и мислим да је добро размишљати у том правцу, да се фестивал развија на ту страну“, рекла је Ђекићева.

Говорећи о радовима који су пристигли на овогодишњи конкурс, селекторка фестивала је оценила да су тематски слични као и лани.

„Ако говоримо о неком колективном утиску, то су теме из свакодневног живота, нешто што је кулрутна историја, ентолошки обичаји, неки маргинализовани појединци, за разлику од првих година, где су се сами аутри више бавили догађајима од 99. на овамо и можда неким тежим и суштинскијим питањима“, рекла је Ђекићева.

Специјална награда за ТВ Мост, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Од 24 пријављена рада у коначан избор ушло је 12 и то углавном средњеметражне документарне телевизијске форме

Ревијални програм седмог „Графеста“  отворило је узбудљиво путовање кроз историју, мајсторски склопљен филм Милоша Шкундрића „Дуго путовање у рат“, о питању на које се и данас тражи одговор – како је започео Први светски рат. Филозофско-поетска студија o времену, и нашим супротстављеним тежњама да стварамо и разарамо, кроз интимни портрет боема у исељеништву – „Водич кроз црну рупу“ ко-редитеља Александра Николића и Златка Прањића је такође приказан у ревијалном делу програма.

Дарко Димитријевић је примио специјално признање, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлај

Трећи термин попунили су кратки филмова домаћих аутора које повезује мотив ослушкивања. То су филм „Јованов аманет“ о вредном и побожном човеку са Косовског Поморавља у продукцији портала Грачаница онлајн, „Исти“ – високо естетизован филм о свакодневици затвореника у казнено-поправним установама, „Погледи затворених очију“ о простору и енергији света звука из визуре слепих и слабовидих људи, и„Радиовизија“ – серија документарно-анимираних филмова насталих на основу правих драгуља из архиве Радио Београда.

Осим Дома културе у Грачнаици пројекције свих вилмова су се паралелно одржавале и у Косовској Митровици, у КЦ „Акваријус, а по први пут део програма се приказивао и у Призрену, у оквиру Богословије „Свети Кирило и Методије“.

Фестивал су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије, Општина Грачаница, Скупштина општине Приштина, а ове године подршка је дошла и од Филмског центра Србије.

Иван Миљковић