У вртлогу условљавања око наставка дијалога

Изјаве главних преговарача, косовског председника Хашима Тачија и српског Александра Вучића, након нове рунде дијалога у Бриселу, не дају наду да би се ускоро могло доћи до неког споразума за нормализацију односа између Косова и Србије.

Српски председник Вучић је наставак дијалога условио повлачењем одлуке за повећање такси од 10 % на увоз српске робе на Косово, а председник Косова Тачи је овај услов Србије прокоментарисао потребом наставка дијалога:

“Београд нема потребе да се плаши ни под каквим околностима, јер ће Косово бити одговорно и у дијалогу и свом деловању. Ако Београд мисли да ће му бити лако са косовском страном, греши, јер наши аргументи не треба да пољуљају дијалог. Аргументи су у прилог дијалогу”, изјавио је Тачи.

С друге стране, Тачи није коментарисао ни изјаву премијера Рамуша Харадинаја, који је сугерисао да би Тачи требало сам да боље анализира да ли треба да иде на ове сусрете са Србијом.

“Било би веома лоше када би се једној страни, у овом случају Косову и Тачију рекло, хајде у дијалог, али твоји грађани неће добити либерализацију”, изјавио је Харадинај и додао да се не искључује да се таксе на увоз српске робе повећају, уколико Србија не промени свој однос према Косову.

Изгледа, међутим, да није само повећање такси на увоз српске робе била тема оштре дискусије и условљавања наставка дијалога, већ и могућност да Србија изгуби “право трансфера струје” па и ону коју производи и извози Косово. У овом је контексту Вучић критиковао косовске власти што нису реализовале споразум постигнут у Бриселу о формирању Заједнице српских општина.

“Они нама сада хоће да отму право да трансферишемо струју, да изгубимо један далековод према Македонији, два према Албанији, три према Црној Гори“, изјавио је Вучић, и истакао да се је мало вероватно да ће се уважити аргументи Србије.

„Европљани покушавају да нас избаце одатле (са севера Косова) противправно, а сутра или у понедељак ће бити та одлука. До сада су се против нас, против права, изјаснили Немачка, Француска, Италија, Швајцарска, Белгија, Луксембург, Холандија, и наравно Хрватска. За нас су се изјаснили Словачка, Шпанија, Босна и Херцеговина“, изјавио је Вучић.

Он је још тврдио да у предлогу енергетског Споразума са Приштином стоји да би Заједнице српских општина, пошто буде формирана, основале две мешовите компаније, које би посредовале до косовског оператера система, преноса и тржишта (КОСТТ).

Вучић је чак најавио увођење привремених мера у року од 14 дана и поручио да, ако се буде донела одлука која није у интересу Србије, неће је примењивати.

Крајем октобра ове године, на Конференцији “Изазови и могућности инвестирања у енергетски сектор” извршни шеф КОСТТ-а Илир Шаља је изнео забринутост због блокаде од стране Србије за имплементацију Споразума за прикључењу ове косовске компаније у Европску мрежу оператера система трансмисије (ЕНТСО), наводећи да ово за последицу има успоравање развоја тржишта електричне енергије и неиспуњавање обавеза према регионалним процесима и обавезама које произилазе из Трактата енергетске заједнице за Југоисточну Европу.

Споразум о енергији између Косова и Србије постигнут је септембра 2013. године у склопу бриселског дијалога, а план за имплементацију Споразума је постигнут септембра 2014. године. Према овом Споразуму, КОСТТ треба да делује независно и постане чланица ЕНТСО, што није успела до данас.

Едита Тахири, која је у то време предводила преговарачки тим Косова у Бриселу, у свом извештају тврди да Србија не испуњава обавезе одређене у Споразуму, односно да једна српска компанија за трансмисију није основана, јер одбија да функционише по косовским законима.

Како је Вучић изјавио, грађани који живе на северу Косова се са 25% струје снабдевају из хидроелектране Газиводе, 25% из Електропривреде Србије, док 25% из Новог Пазара.

Иначе, Служба за дистрибуцију електричне енергије на Косову (КЕДС), не функционише на северу Косова, јер нема потписани споразум са новом компанијом за снабдевање из Србије, која је и даље нерегистрована и нелиценцирана.

“Осим тога, грађани Косова на северу и даље не плаћају потрошену електричну енергију што ствара губитак КЕДС-у и Косовској компанији за снабдевање електричном енергијом (КЕСЦО), а који се компензира на рачун грађана који живе у другим деловима Косова,” наводи се у Извештају Едите Тахири.

Након законског инсистирања Народног адвоката Хиљми Јашарија, КЕСЦО је морао да умањи рачуне за струју грађанима Косова који су годинама покривали губитак овој компанији, не знајући да у ствари плаћају потрошену струју грађана на северу Косова.”

Све у свему, изгледа да јуче на бриселском столу није отворено питање “корекције границе”, за шта се залаже председник Косова Хашим Тачи, али је зато поновио да дијалог нема алтернативу и да очекује постизање “балансираног” споразума са Србијом који подразумева реципрочно приризнање, учлањење Косова у ОУН и замену Резолуције 1244 ОУН.

С друге стране, Вучић је на питање новинара шта од дијалога тражи Србија, одговорио да то знају сви са којима се преговара и који су укључени у преговоре.

Политички аналитичари и са Косова и у Србији инсистирају да дијалог у Бриселу није транспарентан и да јавност, није обавештена о којим се темама прецизно преговара.

О детаљима преговора не говори ни посредница у овом дијалогу Федерика Могерини. Ипак, путем саопштења, она је након јучерашње рунде дијалога, позвала да се “убрза ангажовање Косова и Србије у дијалогу, имајући у виду дирекну везу који дијалог има са нормализацијом и односима између две земље и њиховим аспирацијама према ЕУ”.

 

 Косовилајв – Виолета Ороши Беришај