Канцеларија за КиМ: Притисак на свештенство и СПЦ на Косову и Метохији од стране Приштине

Канцеларија за Косово и Метохију упозорава да рестриктивно понашање привремених институција самоуправе у Приштини према српској монашкој заједници, јесте атак на слободу вероисповести и притисак на нашу цркву и свештенство на Косову и Метохији.

Како се наводи у саоптшењу Канцелраије за КиМ, манастири нису само културно-историјски споменици, већ жива места вере, која без монаха губе своју праву сврху. Додаје се да нико нема право да поставља неразумне административне препреке са циљем да се отежа и онемогући верски живот православних богомоља.

„Приштина односом према српским монасима сама даје аргументе против чланства самопроглашеног Косова у Унеску, јер о културним и верским споменицима се не стара тако што се малтретирању излажу они који светиње најпосредније штите и одржавају живим“, наглашено је у саопштењу.

У наставку се наглашава да ће наша црква и свештенство, као и до сада, имати сву подршку државе Србије и српских политичких структура у покрајини у настојањима да одбрани наше национално благо на Косову и Метохији.