fbpx

Lipljan: Obeležena 103. godišnjica od svirepog ubistva Dene Debeljkovića i vek od oslobođenja Srbije u Prvom svetskom ratu

Липљан - Споменик Дени Дебељковићу, фото: ГрачаницаОнлајн

Parastosom koji je lipljanski paroh Srđan Stanković, posle nedeljne liturgije, služio kraj groba prvog učitelja, sveštenika i narodnog tribuna iz Lipljanja, Mladena Dene Debeljkovića, danas je obležena 103. godišnjica od njegovog svirepog ubistva, ali i stogodišnjica od oslobođenja Srbije i Kosova i Metohije u Prvom svetskom ratu.

Mladen Dena Debeljković bio je, ne samo sveštenik u varoši, koja je od Prištine udaljena svega 20 kilometara, već i prvi učitelj, sakupljač narodnih umotvorina, jednom rečju, nacionalni borac.

Oslobođenje Srbije, Kosova i Metohije i svog Lipljana, nažalost, nije dočekao. Godine 1915. jedanaestog novembra, Bugari su ga na prevaru odveli iz crkve do obližnjeg sela Suvi Do, gde su ga svirepo ubili odrubivši mu glavu. Sahranjen je iza oltara stare crkve Vavedenja Presvete Bogorodice, u kojoj je godinama služio, a kraj uzlaza u bogomolju posvećenu svetim mučenicima Floru i Lavru.

Grobno mesto Dene Debeljkovića, foto: V.Ćup, GračanicaOnlajn
Bog od nas traži da budemo hrabri, a ne izdajice

Protojerej-stavrofor Srđan Stanković je kraj grobnog mesta prote Dene Debeljkovića služio parastos. Lipljance, okupljene kraj groba svog prvog učitelja i prote on je podsetio, da su „naši preci znali kako da malim odlukama, malim podvizima presude živote, presude budućnost svoga naroda.

„Mogli su i oni da budu izdajice, lako, da veru svoju prodaju za večeru da dobiju imanja, ali su pre toga morali da menjaju ime i prezime, krsnu slavu i veru svoju, morali su da menjaju sebe same. No, Srb je Hristov, ne boji se smrti, nego svedoči Božje prisustvo, ovde i sada i u svim generacijama. Stoga izdajice nemaju blaženoga spomena, niko im ne ide na grobove, niko ih se ne seća, niko im ne služi, retko ko pali sveću za njih, predani su zaboravu, jer tako to sa njima i biva“, rekao je u besedi otac Srđan Stanković.

On je naglasio da je blažen spomen „onima koji su živote svoje položili za druge i tako sačuvali istinu vere, sačuvali tvrđavu svoga doma, sačuvali crnu zemlju kojom mi danas hodamo, vodu i vazduh koju pijemo i koji udišemo, delili dobro ali i zlo sa drugima“.

Protojerej-stavrofor, paroh lipljanski, Srđan Stanković, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Eto, naš učitelj postade i sveštenik, postade i čovek koji je sakupljao narodne umotvorine, pesme, izreke, pisao je ali i baštinio ono što je vekovima kod ljudi živelo. Danas, još uvek kod nas to postoji, ali je zapreteno maglom bezbožništva i sakriveno i umrljano našim sopstvenim sagrešenjima“, naveo je otac Srđan i dodao da „Bog ne odustaje od nas, nego i dalje zahteva isto što i od naših predaka, ni više ni manje: da budemo to što jesmo, da budemo tu gde jesmo i da mu tu poslužimo, kako god znamo i umemo“.

„Jeste, grešimo, pali smo, slabi smo i ovakvi i onakvi, ali i Bog nema druge ljude osim nas. Može ON i od ovog kamenja da načini druge ljude, ali ne želi to, želi da nama da šansu i priliku da mi, u našoj generaciji, pokažemo sada i ovde da nismo izdajice, da nismo prokletnici, da nismo prodali ono što su drugi sticali“.

Parastos Deni Debeljkoviću je služio otac Srđan Stanković, foto: V.Ćup, GračanicaOnlajn

Preostalim Srbima iz Lipljana njihov paroh je poručuio:

„I vi braćo moja, Lipljanci, pa i ovi potomci Dene Debeljkovića, za koje je život dao, a koji su prvi prodali i otišli iz Lipljana, nemojte i vi to da činite. Ako morate da spašavate glave idite i to je razumno i ljudski, imate decu i porodice, imate sve, ali ne prodajte ono što niste vi stekli svojim rukama. Ono što ste vi stekli i doprineli vašoj porodici to prodajte, a ono što niste, Boga mi, platićete strašno skupo. A važi to isto za sve, i za mene i ostale sveštenike i sav narod, jer Bog od nas očekuje da budemo hrabri. Istorija nije počela sa nama, a ne daj Bože, neće se ni završiti. Neka je blagosloveno ime Gospodnje u ovaj dan sveti, kada se sećamo svih postradalih, ali i prote i učitelja našega Mladena Dene Debeljkovića, kao i svih generacija koje je on učio i zadojio pravom verom i pravom nacinalnom svešću, da služititi bližnjima je uzvišen čin, a da čast i dostojanstvo nisu prestali da važe“, rekao je otac Srđan Stanković.

Srbi iz Lipljana: jedva da smo dostojni dela slavnog Dene Debeljkovića

Delegacija srpske opštine Lipljan koju je predvodio predsednik privremenog organa Zlatko Lazić, položila je venac na spomenik koji su zahvalni Lipljanci, kraj zvonare u crkvenoj porti, podigli svom proti i učitelju.

„Za nas u opštini Lipljan, a i šire, ovo je dan sećanja na velikog čoveka, našeg protu, prvog učitelja i borca za slobodu. Uspomenu na njega ne smemo da prepustimo zaboravu, već je moramo prenositi na generacije koje će nas da naslede. Mladen Dena Debeljkobić nas je zadužio, ne samo svojim životom, već i delom koje je ostavio iza sebe“, rekao je Lazić.

Zlatibor Lazić, odaje počast Deni Nedeljkoviću, foto: V.Ćup, GračanicaOnlajn

Knjževnik Rako Popović je naglsio da je Dena Debeljković, pre 103 godine, položio život za krst časni i slobodu zlatnu i da je bio, ne samo sveštenik i učitelj, već i nacionalni radnik i pisac. Po završetku bogoslovsko – učiteljske škole u Prizrenu, Debeljković je došao u Lipljan da učiteljuje, a iza sebe je ostavio krupan trag, baštinio je narodno blago, lirske i epske pesme, priče, skaske i umotvorine Srba sa Kosova i Metohije.

„On se za svoga života nije bavio izdavaštvom, jer mu  bavljenje književnim radom nije bio primarni cilj. Međutim, Dena Debeljković je u književnosti ostavio veliki trag i na mnogim naučinim skupovima govori se o njegovim delu“, rekao je Popović.

Pesnik Ratko Popović, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Prvu njegovu zbirku sakupljenih lirksih i epskih pesama, koja broji više od 400 strana, izdala je Akademija Kosova i Metohije, zatim je štampana z6irka „Moje Kosovo“  i 2015. godine je ispred Kulturno prosvetne zajednice KiM odštampana knjiga „Srpske narodne priče sa Kosova i Metohije – Dene Debeljkovića“.

„Kao sveštenik Debeljković je dao veliki doprinos na očuvanju naše vere, jedinstva naroda i uspeo je tada da stvori čvrstu volju, da se još veći broj Srba, koji je bio kolebljiv ili pokazao nemoć, vrati svojoj veri i svojim korenima, svome jeziku i očuvanju  jezika“, naglasio je Ratko Popović.

Kraj spomenika znamenitom sugrađaninu danas se okupio simboličan broj Lipljanaca. Potomci Dene Debeljkovića su posle rata prodali svoja imanja i napustili ovaj grad.

Vladimir Čepkenović, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Da nije bilo njega ni nas danas ne bi bilo ovde u Lipljanu“, kaže Vladimir Čepkenović, koji s ponosom ističe da je on, po ženskoj liniji, jedan od Deninih potomaka.

„Iako je i tada situacija bila teška, poput ove danas, Srbi su smogli snage da ostanu i izbore se sa svim nedaćama koje su imali.“

Čepkenović kaže da nije siguran u to da li su Lipljanci danas dostojni učenja u dela Dene Debeljkovića.

„Nisam siguran da možemo da iznesemo onaj teret koji su naši preci nosili, vreme jeste teško ali mi nismo dostojini da iznesemo to breme na svojim plećima, trudimo se da u tome,  nadam se da ćemo uz Božju pomoć i uspeti“, rekao je  Vladimir Čepkenović.

Poštu svom slavnom učitelju i proti u porti između dve lipljanske crkve odalo je dvadesetak Srba iz ovog grada. Ovo je osma godina kako se kraj groba Dene Debeljkovića održava parastos i podseća na njegovo znamenito delo.

U Lipljanu su pre rata Srbi činili 95% stanovništa, a danas ih u gradu i u prigradskom Novom naselju obitava jedva 800. Zahvaljujući njima Lipljan je danas jedina gradska sredina južno od Ibra u kojoj žive Srbi.

Ivan Miljković 

 

%d bloggers like this: