Glasovi Liste Srpska – izazov na “raspolaganju” oko obaranja Vlade

Prema anketi koju je sproveo TV Klan pre više od dve nedelje, proizašlo je da ukoliko bi se sada održali izbori, pobednik bi bio Demokratski savez Kosova sa 24 odsto, a odmah sledi Demokratska partija Kosova sa 22 odsto, dok bi na trećem mestu bio Pokret Samoopredeljenje.

U kosovskoj običnoj i analitičarskoj javnosti se sve češće postavlja pitanje, da li su vanredni izbori blizu? Razlog tome je pored ostalog, insistiranje opozicije koja smatra da aktuelna Vlada, odnosno usvajanje zakona, koje procesuira skupštini na glasanje, zavisi od glasova poslanika Liste Srpska, zbog čega je ne smatra većinskom. Još jedan razlog je neusvajanje predložene Rezolucije kojom bi se sprečio predsednik Kosova da pregovara sa zvaničnim Beogradom o “korigovanju granica”.

Nakon poslednje odluke Vlade Kosova da za 10 odsto poveća takse na uvoz robe iz Srbije, Lista Srpska je tražila da se ovakva odluka povuče, navodeći da ona, zbog povećanja cena na osnovne životne namirnice na “najdirektniji” način ugrožava opstanak Srba na Kosovu. Takođe je istakla da će od sada njihovo delovanje u parlamentu biti u potpunosti opoziciono.

“Nećemo podržavati vladine predloge, a podržaćemo svaki predlog za rušenje Vlade zbog ovakvih mera i odnosa vlasti prema našim interesima, prema Srbiji i regionu”, navodi se pored ostalog u saopštenju Liste Srpska.

Na izjavu da su glasovi poslanika Liste Srpska faktički na “raspolaganju” kosovskoj opoziciji, kojoj fali samo nekoliko glasova za glasanje o poverenju Vladi, šef parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova (DPK) Memlji Krasnići je izjavio da se radi u uceni Liste Srpska i da ona “svojim hirovima ne određuje ni sadašnjost niti budućnost Vlade Kosova, a ponajmanje države Kosovo”.

Sličan stav ima i predsednik Skupštine Kadri Veselji, koji je istakao da je Kosovo suverena zemlja i da ako neko pokušava da je uceni, “stolica” uopšte nije važna.

“Nema uslovljavanja i ne prihvatamo nikakvu ucenu, posebno ne od Liste Srpska. Kao partneri smo zainteresovani da idemo do 2021. godine i niko nikoga ne može da ucenjuje, ni DPK niti premijera. Ideja je da se nastavi do 2021 godine,” izjavio je Veselji.

Muharem Nitaj, poslanik Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja je rekao da ne veruje da Lista Srpska ima tu snagu da obori Vladu, dodajući da Vlada može da padne samo kada to sama odluči.

“Vlada ne pada niti opstaje izjavama. Kada se za zahtev za obaranje Vlade obezbedi dovoljan broj glasova, onda pada Vlada. Do sada, osim izbornog diskursa za obaranje Vlade, nije bilo nečeg više”, rekao je Nitaj.

Nitaj je ovako komentarisao izjavu predsednika Kosova Hašima Tačija, koji je nakon odluke Liste Srpska da učestvuje u obaranju Vlade izjavio da, ako je Vlada izgubila svoju funkcionalnost, onda će biti restruktuiranja vladinih partnera, odnosno da će se osnovati nova Vlada. Tači je, inače, ocenio da ni za Kosovo, niti za srpsku zajednicu uopšte, nije korisna odluka Liste Srpska da deluje kao opozicija.

“Treba potvrditi i zvanično da li (Vlada) ima većinu ili nema. Ako aktuelna Vlada potvrdi da ima većinu, onda će nastaviti sa radom, ako ne potvrdi većinu, videće se mogućnost drugih interpretacija koje su u skladu sa Ustavom, da oni koji imaju većinu nastave sa vladanjem”, izjavio je Tači.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj, koji je nakon neslaganja oko ideje korigovanja granica sa Srbijom već dobio sličnu “poruku” o mogućem obaranju Vlade od Tačija, izjavio je oprezno da je vlast odvojena i da veruje da će predsednik to da poštuje.

Poslanici Pokreta Samoopredeljenje nemaju jedinstven stav. Redžep Seljimi, bivši aktivista Haradinajeve partije je izjavio da ne želi da glasovima Liste Srpska zbog novih taksi na srpsku robu obara aktuelenu Vladu, smatrajući da to treba da urade građani i vladajuća koalicija, jer je po njemu “Haradinajeva Vlada nesposobna, Vlada skandala i pre svega nepravedna Vlada”.

S druge strane, njegove partijske kolege, Aljbuljena Hadžiu i Ljiburn Aljiu ne odbacuju mogućnost da pristanu i na glasove srpskih poslanika u obaranju Vlade.

“Mi im ne tražimo potpise i ne pazarimo sa poslanicima Liste Srpska. Mi želimo obaranje ove Vlade i nove izbore na Kosovu. Ukoliko ova Vlada vlada i krade sa Listom Srpska, zbog čega nijedan njihov glas ne bi doprineo obaranju Vlade?” izjavio je Aljiu.

Iz opozicionog Demokratskog saveza Kosova (DSK) oko mogućnosti da se zajedno sa glasovima poslanika Liste Srpska glasa za poverenje Vladi, izjasnio se samo Ljutfi Haziri, koji je istakao da se u njegovoj partiji o tome nije razgovaralo, ali da lično ne odbacuje tu mogućnost. On je rekao i da se nada da se ne radi samo o izjavama za dnevnu upotrebu, odnosno, u konkretnom slučaju, kao pritisak na Vladu da povuče odluku o povećanju taksi od 10 posto na srpsku robu.

Inače, Haradinaj je izabran za premijera vladine koalicije i sa 10 glasova Liste Srpska i to nakon što se ona konsultovala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Ostaje da se vidi da li će ovoga puta zaista delovati i pridružiti se kosovskoj opoziciji, uz uslov i da to ona prihvati, ili će, kako su su sami čelnici Liste Srpska izjavljivali, učestvovati u radu institucija, samo onda kada je to u interesu srpske zajednice na Kosovu.


“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Prištini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta.“

Violeta Oroši Berišaj
KosovaLive