Грачаница: ОШ „Краљ Милутин“ обележила свој дан

Ученици и наставницици Основне школе „Краљ Милутин“ у Грачаници свечано су данас, у порти манастира Грачаница, обележили дан школе. Претходно је освештан и пререзан славски колач, који је принео директор Владимир Милкић, док је велики број деце примио причешће у току свечане литургије коју су служили владике Теодосије, Јоаникије и Јоаким, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије Рашко-призренске.

Владимир Милкић, директор ОШ „Краљ Милутин“ у Грачаници, фото: И.М. – ГрачаницаОнлајн

Дан осноне школе „Краљ Милутин“ у Грачаници, већ неколико година, уместо у згради школи ученици, наставници и родитељи прослављају се у манастиру Грачаница. Ученици и наставници најпре су присуствовали литургији, светом причешћу, освећењу жита и резању славског колача, а потом су извели пригодан програм у манастирској порти.

Освештање славског колача, фото: И.М. – ГрачаницаОнлајн

Владика Рашко – призренски Теодосије је освештао хлеб, жито и вино и поежелео свечарима да празник великог српског владара и задужбинара Светог Краља Милутина славимо још за многа лета.

Извођењем рецитала и песама „Ово је Србија“ ученици су на крају свете литургије обележили дан своје школе.

Фото. И.М. ГрачаницаОнлајн

Основна школа „Краљ Милутин“ у Грачаници данас слави 144 година постојања и једна је од најстаријих образовних установа на централном Косову.

„Бројимо више од седам стотина ученика и на нашу срећу број ученика нам се готово свакодневно повећава“, нагласио је директор школе, Владимир Милкић. Он је додао да у грачаничку школу  пристижу деца из околних српских средина, али и из региона.

„Ето од ове године смо уписали ђаке из Македоније, који су се одселили тамо и сада се вратили“, рекао је Милкић.

Директор је ученицима поручио да као и до сада наставе и буду вредни и марљиви.

„ Малочас сте могли да видите  програм који су деца припремила, уз помоћ вероучитеља Јована и наставника музичког Лазара, верујем да можемо и више и боље и надам се да ћемо, као и до сада, на свим такмичењима низати само добре резултате и признања за наш рад“, напоменуо је Владимир Милкић.

И. Миљковић

Снимак: Оливера Радић