Свечано облежена ктиторска слава манастира Грачаница, Свети Краљ Милутин

Свети Краљ Милутин, ктиторска слава манастира Грачаница обележена је данас свечано у овом храму. У току свечане литургије, коју су, уз саслужење свештенства и монаштва епархије Рашко – призренске, служили владика Теодосије, владика Будимљанско – никшићки Јоаникије и епископ  Полошко – кумановски, Охридске архиепископије, Јоаким, свечано је у малу схиму пострижена искушеница Виолета која је добила монашко име Јелисеја. Затим је у чин свештеника – презвитера владика Теодосије рукоположио Драгана Видомановића који ће службовати у Пећи.

Свечани чин монашења, фото: И. М. ГрачаницаОнлајн

„Мати игуманија,  поверавам ти пред Богом ову новопочетницу, поучавај је да живи у страху Божјем у свима добродетељима, пазећи врло будно да не пропадне душа њена, да имаш дати одговор Богу за њу на дан суда. Ти, пак, сестро Јелисеја покоравај се у свему старици, као Христу, и буди у свему стрпељива, смирена и послушна, кротка и ћутљива и спашћеш се“,  овим речима је Епископ Рашко-призеренски Теодосије, у задужбини Светог Краља Милутина у Грачаници, обавио чин пострижења у малој схими. Чин подразумева промену имена и давање завета послушности, чедности и непоседовања, чиме је искушеница Виолета замонашена и добила име Јелисеја.

Монахиња Јелисеја и мати игуманија Стефанида, фото: И.М. ГрачаницаОнлајн

„Монаштво је света Тајна у цркви Христовој, обнова светог крштења, а Господ нас призива на беспрекоран живот, по Божјој заповести, да љубимо Њега свим срцем својим, свом душом својом и целим умом својим“, нагласио је Владика Теодосије.

Он је истакао да је  „сестра наша Јелисеја чула речи Божије и кренула за њим оставивши овај свет, оставивши родитељски дом, своје најмилије из љубави према Христу. Она је нашла драгоцени бисер, а да би купила тај бисер одрекла се световног и привременог.“

Фото: И.М. – ГрачаницаОнлајн

Владика Теодосије је подсетио да је млада монахиња добила име по светом пророку Јелисеју, који је био ученик славног пророка Илије и био је предодређен од Бога да буде један од већих пророка.

„Нама данас Браћо и сестре који живимо на Косову и Метохији, упаво је потребна та вера пророка. Потребно нам је да имамо живу веру, живога Бога, да знамо да је Бог у свему могућем, да не тражимо ни помоћ ни утеху, од људи и овога света, него да наше духовне очи буду уперене ка Богу, да Господ благодаћу својом подржи нас, мале слабе и грешне, које носимо Његов лик, Његово свето име и Његов печат на себи, да нас Господ подржи у овом животу и на нашем крсном путу“, поручио је свештенству, монаштву и бројним верницима Владика Теодосије.

Фото: И.М. – ГрачаницаОнлајн

Уз песму и усклик Достојан, после мале схиме, епископ Рашко – призренске епархије обавио је и именовање у чин презвитера – свештеника Драгана Видомановића, који ће убудуће службовати у Пећи, у старој Митрополији и цркви Светој Јована Крститеља, али и Пећкој Патријаршији.

„ Господ је увек са нама и рекао да се ничега не бојимо јер је Он у све дане живота нашег са нама,  а отац Драган ће за нас приносити молитве и свакодневно служити Господу борећи се за за своју пасху како би нас Господ сачувао и од видљивих и од невдљивих непријатеља“, рекао је владика Теодосије по обављању чина рукоположња.

Драган Видомановић ће убудуће службовати у Пећи, фото: И. М. ГрачаницаОнлајн

Претходне вечери, уочи празника Светог Краља Милутина, Епископ рашко-призренски Теодосије извршио је и чин монашења две искушенице Манастира Грачаница.  Монахиње Касијана и Ирина замонашене су у малу схиму.

Фото: Епархија Рашко – призренска

„Примиле су равноангелни чин и предале себе Господу на велику духовну радост Епархије рашко-призренске и свог света православног који је постао богатији новим војницима војске Христове“, саопштила је Епархија рашко – призренска СПЦ на свој сајту.

Иван Миљковић