Јевтић и Штрахе: Дијалогом решавати проблеме

Далибор Јевтић и Хајнц Кристијан Штрахе

Потпредседник косовске Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић и вицеканцелар Аустрије Хајнц Кристијан Штрахе, сложили су се данас током састанка који је одржан у Бечу да све проблеме који оптерећују два народа на Косову, српски и албански, треба решавати искључиво дијалогом, саопштила је информативна служба Министарства за заједнице и повратак.

Потпредседник Владе Косова и министар за заједнице и повратак, сусрео се данас у Бечу с вицеканцеларом Аустрије

„Ако желимо дугорочни мир, морамо да разговарамо око свих ствари које нас оптерећују и да међусобним уважавањем потреба решавамо проблеме. Због будућности и бољих услова за живот неопходно је радити пуно више на свим плановима како би ми и будуће генерације живели боље и безбрижније него што је то случај данас“, рекао је Јевтић, затраживши подршку Аустрије у решавању проблема.

Далибор Јевтић, министар у оставци је такође нагласио да је веома битно да се договори постигнути у Бриселу имплементирају на начин како је договорено.

„Много је проблема и много је времена и напора уложено на решавање истих, али без значајних резултата и помака. Мора се престати са размишљањем да је све што је добро за Србе, аутоматски лоше за Албанце и обратно. И једна и друга страна морају бити спремне да зарад мира и стабилности, и изгубе и добију нешто кроз дијалог. Не постоји компромис који ће задовољити само једну страну, то онда није и неће бити компромис. Дијалог нема алтернативу, али дијалог који подразумева поштовање и имплементацију договора, а не дијалог само форме ради. Суштина је важнија од форме. За мене је живот важнији од политике и то је приступ за који се залажем, практична примена политике у служби грађана“, казао је Јевтић.

Он је напоменуо је да је од виталног значаја за српски народ на Косову формирање Заједнице српских општине и да је ово тема о којој треба говорити на сваком месту.

„Срспка листа улаже пуно напора да народу на Косову побољша услове живота. Залажемо се за то да мир и стабилност буду приоритет свих, јер не постоји други начин да до својих циљева дођемо. Против смо замрзнутог конфликта и конфликта било које врсте“, истако је министар.

Вицеканцелар Аустрије Хајнц Кристијан Штрахе је, слажући се са министром по горе наведеним темама, како се наводи у саопштењу, рекао да ће Аустрија као председавајућа Европском унијом, наставити са инсистирањем да се дијалог настави јер је то, по његовим речима „ једини начин да се проблеми решавају.“

Јевтић је позвао Штрахеа да посети Косово како би још боље разумео и упознао се са животом и проблемима обичних људи.

А.Ћ.