Сусрет Тачи-Путин подстакао контрадикторне ставове

Сусрет Тачи-Путин

Кратак сусрет председника Косова Хашима Тачија са руским председником Владимиром Путином у Паризу, где су заједно са светским лидерима учествовали на манифестацији поводом 100 година од завршетка Првог светског рата, изазвао је реаговања на Косову. У ствари, Тачи је искористио ову прилику да се састане и са америчким, француским, турским председником и немачком канцеларком. Тачи тврди да је од свих државника са којима је разговарао о решавању косовско-српског питања, добио зелено светло да се кроз дијалог о нормализацији односа између Косова и Србије постигне трајни правно обавезујући споразум.

У овом контексту изгледа да је председнику Тачију веома важна и подршка, коју је по његовим тврдњама, добио и од руског председника Путина.

“Око овог питања, Путин је био јасан: “Уколико ви (Косово и Србија) постигнете мировни споразум, Русија ће га подржати””, пренео је Тачи поруку Путина путем социјалних мрежа. У интервјуу телевизији Клан Косова, Тачи је истакао да је овакав разговор са Русијом фалио у косовској дипломатији и да је рекао Путину да Русија и Косово нису ни пријатељи, ни непријатељи и да Русија треба да промени однос према Косову.

Инсистирања појединих међународних и локалних експерата за безбедност, да Русија жели да има већи утицај на Балкану и чињеница да је до сада увек подржавала Србију око питања Косова, у косовској обичној, али и делу политичке јавности, отворило је сумње у смислу да ли је Тачи направио добру процену када се састао са Путином, односно како ће то схватити представници држава које традиционално подржавају и помажу Косово.

На вест о сусрету Тачија и Путуна одмах је реаговала Вјоса Османи, посланица Демократског савеза Косова (ДСК), која је оценила да руковање Путина и Тачија уопште није неочекивано.

“То, из разлога што по први пут у историји Косова, један албански политичар отворено подржава српске и руске планове за поделу Косова”, истакла је Османи, а Јакуп Краснићи из Социјалдемократске Иницијативе (СИ), уместо коментара, поставио је седам отворених питања Хашиму Тачију. Међу њима и ко би требало да припреми тај споразум са Србијом, да ли је председник Тачи овлашћен од скупштине или пак ко ће гарантовати евентуални споразум?

Хашим Тачи је након само неколико сати током интервјуа на ТВ Клан Косова одговорио да споразум треба да припреми Комисија састављена од чланова Владе Косова, односно преговарачки тим изабран од стране Владе. Што се тиче овлашћења да се бави питањем дијалога и односа са Србијом, Тачи је рекао да има овлашћење јер је изабран од скупштине за председника Косова, а на треће питање је истакао да би гаранти за евентулани споразум били Европска Унија (ЕУ), Сједињене Америчке Државе (САД) и Организација уједињених нација (ОУН).

“Уколико се успе да се уклони Резолуција 1244, аутоматски се уклања и вето Русије према Косову”, убеђен је Тачи.

И поред вишемесечних настојања да убеди косовску јавност да је идеја о корекцији граница “кључ” трајног решења односа са Србијом, председник Тачи ипак није успео да убеди ширу косовску, политичку, али ни аналитичарску јавност да је то добро решење.

Тако је премијер Косова Рамуш Харадинај у интервјуу телевизији Т7, коментаришући сусрет Тачија са Путином изјавио да је веома скептичан и да не види неке промене у интересним сферама.

“Ми смо у америчкој интересној зони. Не припадамо некој другој зони. Са Америком имамо савезника у безбедности. Русија је ван те зоне. Агенда Русије на Балкану је агенда блокада” изјавио је Харадинај.

За разлику од премијера Харадинаја, његов заменик Енвер Хоџај каже да је сусрет Тачи-Путин нови тренутак у међународним односима Косова, да се ради о позитивном догађају и признавању реалности односно независног Косова.

“Председник сваке земље, па тако и наше, симбол је суверености у односу на свет и забринути гласови треба да се чују у Србији, а не на Косову”, поручио је Хоџај критичарима овог сусрета у Паризу.

Председник парламента Кадри Весељи такође не види ништа лоше у сусрету Тачија и Путина, наводећи да се ради о изванредној вести.

“Надајмо се да је председник (Тачи) успео у неку руку да омекша став Русије око пута Косова према учлањењу у међународне организације”, истакао је поред осталог Веселји.

Аљбин Курти, лидер Покрета Самоопредељење, један од најоштријих критичара Хашима Тачија је изнео став да се сада, поред бројних попуштања председнику Србије Александру Вучићу, Тачи фотографисао и са Путином.

“Он може да направи споразум са њим само што се тиче личног захтева за политички азил у Русији”, рекао је Курти.

Политички аналитичар Астрит Гаши је подсетио да су, како се изразио, “сви акционари корпорације” ‘КАИ (Косовска обавештајна агенција), називали Беџета Пацолија ”Русом|”, јер је лично познавао Бориса Јељцина.

“Шта кажу сада они што се њихов лидер Хашим Тачи састао са једним много лошијим Русом, Владимиром Путином. Да ли је за њих Тачи Рус? Штавише, не знамо ни ко је аранжирао сусрет – Пацоли је бар причао како се срео…”, реаговао је Астрит Гаши.

И док део српске јавности, укључујући и лидера Народне странке Вука Јеремића, оптужују српског председника Вучића да је током последњег боравка у Русији он организовао сусрет руског и косовског председника, Хашим Тачи каже да иза организације сусрета са Путином не стоји нико.

Косовски председник тражи широку подршку позиције и опозиције за свој план о “кориговању граница”, претећи индиректно да у недостатку подршке, Влада може да падне, али јуче је добио и “одговор” премијера Харадинаја који је изјавио да ако Тачи буде дирао у границе Косова, посланици његове Алијансе за будућност Косова ће дати потписе за његово смењивање.


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“

Виолета Ороши Беришај
КосоваЛиве