Dom Zdravlja Gračanica: Obeležen Međunarodni dan borbe protiv dijabetesa

Ekipe Savetovališta za dijabetes  Doma Zdravlja u Gračanicu, uz pomoć učenika Srednje medicinske škole, Udruženja za borbu protiv šećerne bolesti „Slatko srce“ i Odeljenja za zdravstvenu i socijalnu zaštitu opštine Gračanica, danas i sutra, organizjuju akciju javne kontrole prisustva šećera u krvi. Akcija se održava u centru Grčanice, ispred zgrada Opštine Gračanica i Doma zdrava, a biće zavšena organizacijom stručnog predavanja o dijabetesu o tome kako se zaštiti i kako živeti sa njim. Predavanje će se održati  15. novembra u Domu kulture u Gračanici.   

Vladimir Petković, koordinator Savetovališta za dijabetes Doma zdravlja u Gračanici, foto: GračanicaOnlajn

„Pored merenja prisustva šećera u krvi, danas i sutra organizujemo i kontrolu krvnog pritiska i telesne težine“, naglašava koordinator Savetovališta za dijabetes Doma Zdravlja u Gračanici, Vladimir Petković koji dodaje da je od otvaranje punkta u jutanjnim časovima već  pedesetak meštana prverilo svoje analize prisustva šećea u krvi.

U akciju obležavanja „Svetskog dana borbe protiv dijabetesa“ uključilo se i udružnjenje „Slatko Srce“ iz Gračanice. Predstavnik udružnja, Marko Miljković, najpre se u ime  predsednika prvog udruženja dijabetiča na centralnom Kosovu, obratio novinarima istakavši brojne akcije koje je „Slatko srce do sada organizovalo“

Marko Miljković ispred Udruženja „Slatko srce“, foto: GračanicaOnlajn

„Preko Republičkog fonda zdravstvenog i socijanog osiguranja obezbedili smo lečenje oksigeno – terapijom  za nekolik naših članova, zatim insulinske pen – brizgalice za pacijente u bolnici u Laljem Selu, kao i  insulinske pumpe“, rekao je Miljković.

On je dodao da udurženje „Slatko srce“ postoji godinu dana i da broji više od 300 članova.

„Cilj je da u naredom periodu ovakve i slične akcije organizjemo i u ostalim srpskim sredinama na centralnom Kosovu, tako da ćemo ubuduće sigurno proširiti svoje delovanje i na Sirinićku župu i Kosovsko Pomoravlje“, obećao je Miljković.

Pored razgovora i pružanja praktičnih saveta, pacijentima koji su oboleli od dijabetesa, učenici Srednje medicinske škole su delili flajere sa uputstvima i dijetama koje osobe obolele od ove bolesti moraju da se pridržavaju.

„Koristimo priliku da porazgovaramo sa pacijentima koji su oboleli od dijabetesa i delimo im neke flajere i propagandne materijale koji ukazuju na potrebe zdravog načina života i samokontrole u dijabetesu, kao najvažnijeg faktora za očuvanje svog zdravlja i kontrole bolesti“, napomenuo je koordinator Savetovališta za dijabetes Doma zdravlja u Gračanici, Vladimir Petković.

Medicinsko osoblje Doma zdrvlja u Gračanici danas je obležilo i lekarsku slavu Sveti vrači Kozma i Damjan.

Domaćin slave bila je lekar na specijalizaciji Milica Marković, a kolač je u Domu Zdrvlja u Gračanici, osveštao i prerezao paroh gračanički Zoran Gođevac.

I.Miljković