Дом Здравља Грачаница: Обележен Међународни дан борбе против дијабетеса

Екипе Саветовалишта за дијабетес  Дома Здравља у Грачаницу, уз помоћ ученика Средње медицинске школе, Удружења за борбу против шећерне болести „Слатко срце“ и Одељења за здравствену и социјалну заштиту општине Грачаница, данас и сутра, организјују акцију јавне контроле присуства шећера у крви. Акција се одржава у центру Грчанице, испред зграда Општине Грачаница и Дома здрава, а биће завшена организацијом стручног предавања о дијабетесу о томе како се заштити и како живети са њим. Предавање ће се одржати  15. новембра у Дому културе у Грачаници.   

Владимир Петковић, координатор Саветовалишта за дијабетес Дома здравља у Грачаници, фото: ГрачаницаОнлајн

„Поред мерења присуства шећера у крви, данас и сутра организујемо и контролу крвног притиска и телесне тежине“, наглашава координатор Саветовалишта за дијабетес Дома Здравља у Грачаници, Владимир Петковић који додаје да је од отварање пункта у јутањним часовима већ  педесетак мештана прверило своје анализе присуства шећеа у крви.

У акцију облежавања „Светског дана борбе против дијабетеса“ укључило се и удружњење „Слатко Срце“ из Грачанице. Представник удружња, Марко Миљковић, најпре се у име  председника првог удружења дијабетича на централном Косову, обратио новинарима истакавши бројне акције које је „Слатко срце до сада организовало“

Марко Миљковић испред Удружења „Слатко срце“, фото: ГрачаницаОнлајн

„Преко Републичког фонда здравственог и социјаног осигурања обезбедили смо лечење оксигено – терапијом  за неколик наших чланова, затим инсулинске пен – бризгалице за пацијенте у болници у Лаљем Селу, као и  инсулинске пумпе“, рекао је Миљковић.

Он је додао да удуржење „Слатко срце“ постоји годину дана и да броји више од 300 чланова.

„Циљ је да у наредом периоду овакве и сличне акције организјемо и у осталим српским срединама на централном Косову, тако да ћемо убудуће сигурно проширити своје деловање и на Сиринићку жупу и Косовско Поморавље“, обећао је Миљковић.

Поред разговора и пружања практичних савета, пацијентима који су оболели од дијабетеса, ученици Средње медицинске школе су делили флајере са упутствима и дијетама које особе оболеле од ове болести морају да се придржавају.

„Користимо прилику да поразговарамо са пацијентима који су оболели од дијабетеса и делимо им неке флајере и пропагандне материјале који указују на потребе здравог начина живота и самоконтроле у дијабетесу, као најважнијег фактора за очување свог здравља и контроле болести“, напоменуо је координатор Саветовалишта за дијабетес Дома здравља у Грачаници, Владимир Петковић.

Медицинско особље Дома здрвља у Грачаници данас је облежило и лекарску славу Свети врачи Козма и Дамјан.

Домаћин славе била је лекар на специјализацији Милица Марковић, а колач је у Дому Здрвља у Грачаници, освештао и пререзао парох грачанички Зоран Гођевац.

И.Миљковић