Захваљујући Кини Савет безбедности УН поново о Косову

После шест месеци, данас ће, захваљујући председавању Кине, на седници Савета безбедности бити разматран извештај генералног секретара о раду Унмика од 16. јула до 15. октобра. Србију ће не седници представљати министар спољних послова Ивица Дачић.

Претходна седница о КиМ одржана је у мају, а пауза је настала због противљења Велике Британије, САД и Француске да се та тема ставља на дневни ред свака три месеца, што је била пракса у последњих 19 година.

Србију ће представљати шеф дипломатије Ивица Дачић, који ће изнети оцену актуелне ситуације на Косову и Метохији, посебно у контексту низа провокативних и једностраних потеза Приштине у претходном периоду, као и повећаног броја напада на Србе и њихову имовину у Покрајини.

РТС-а јавља da ће Дачић поновити став да је Србија апсолутно спремна за наставак преговора, али у оном тренутку када Приштина испуни оно што је потписала, а то се односи не само на формирање ЗСО него и на уредбу о повећању пореза.

Дачић ће такође указати и да је неприхватљиво формирање такозване косовске војске.

У свом излагању, он ће дати осврт на извештаје генералног секретара УН о раду Унмика.

Дачић је у Њујорку уочи седнице имао бројне билатералне разговоре. Боравак у Њујорку биће искоришћен за састанак са генералним секретаром УН Антониом Гутересом и за актуелне дипломатске активности.

(РТС)