Кривични закон Косова: Строге казне за „издају земље“

На надлежним одборима усвојене су измене и допуне Кривичног закона Косова. Строге казне за „издају земље“, нема строжијих казни за нападе на повратнике и расељена лица. За измене и допуне закона, које су усвојене, против гласали посланици Српске листе, Јасмина Живковић и Игор Симић, а посланик Самосталне либералне странке Слободан Петровић, гласао ЗА.

Измене и допуне Кривичног закона Косова, који је дефинисан као посебан услов за либерализацију виза, данас су усвојене на надлежном одбору за законодавство, пословник, имунитет и надгледање Агенције за борбу против корупције Скупштине Косова.

чл. 117, предлога измена и допуна Кривичног закона под називом „Издаја земље“

Између осталог, у документу у који је Грачаница Онлајн имала увид, у чл. 117, предлога измена и допуна Кривичног закона под називом „Издаја земље“, пише да ће се „држављанин Републике Косова, који у својству председника Републике, премијера или министра спољних послова, потпише признавање окупације или акт капитулације државе, казнити затвором од најмање петнаест (15) година или казном доживотног затвора.“

Такође, свако ко „потпише међународни споразум или други акт којим се делови територије Републике Косово дају или уступају под суверенитет неке друге државе, казниће се затвором од најмање петнаест (15) година или казном доживотног затвора“, пише у документу који су данас усвојили чланови надлежних одбора Скупштине Косова.

И Одбор за права и интересе заједница је такође подржао предложене измене. Како Грачаница Онлајн сазнаје из поузданих извора, на седници Одбора за права и интересе заједница, против предложеног амандмана су гласали посланици Српске листе, Јасмина Живковић и Игор Симић, док је посланик Самосталне либералне странке, Слободан Петровић гласао ЗА.

Сви амандмани које је предложила Српска листа, а који су се односили на строжије кажњавање нападача на повратнике и расењена лица, нису усвојени на надлежним одборима.

Анђелка Ћуп