fbpx

Sportisti sa Kosova će koristiti nacionalne sumbole na takmičenjima u Šaniji. Španska štampa: MOK preti Španiji oduzimanjem prava organizovanja međunarodnih takmičenja zbog Kosova!

Španske vlasti dozvolile su sportistima sa Kosova da koriste nacionalne simbole (zastavu i himnu) na međunarodnim takmičenjima u zemlji, navodi se u zajedničkoj izjavi Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i Nacionalnog olimpijskog komiteta (NOK) Španije.

U izjavi objavljenoj na sajtu MOK-a navodi se da je „Međunarodni olimpijski komitet izrazio duboko zadovoljstvo zbog donete odluke“, koja će pružiti priliku sportistima sa Kosova da učestvuju na takmičenjima koristeći nacionalne simbole — himnu i zastavu, u skladu sa Olimpijskim protokolom.

Ovo garantuje učešće sportista sa Kosova na takmičenjima pod istim uslovima kao i za ostale sportiste koji predstavljaju 206 nacionalnih olimpijskih komiteta koje priznaje MOK“, ističe se u saopštenju.

Ranije je list „Pais“ saopštio da MOK preti Španiji oduzimanjem prava organizovanja međunarodnih takmičenja, zbog stava rukovodstva ove zemlje o nezavisnosti samoproklamovane republike Kosovo. Špansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su vlasti zemlje uvek doprinosile učešću sportista sa Kosova na takmičenjima koje organizuje MOK, uprkos stavu o nezavisnosti samoproglašene republike.

%d bloggers like this: