Због одсуства Харадинаја и Пацолија одложена ванредна седица Скупштине Косова

Скупштина Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Ванредна седница Скупштине Косова, која је на захтев 42 посланика сазвана како би се расправљало о неуспесима косовске спољне политике, одложена је до даљњег. Одсуство премијера Косова Рамуша Харадинаја, као и  шефа дипломатије Беџета Пацолиja, разлози су због којих су представници посланичких група захтевали прекид заседања.

Како су раније пренели приштниски медији, актуелни министар спољних послова Косова, Беџет Пацоли налази се на састанку Генералне скупштине Интерпола, која ће се од 18. до 21. новембра одржати у Дубаију. Како се спекулише, Косово би на тој седници трбало да буде изгласано за званичну чланицу те организације.

Посланици Српске листе гласали су за наставак ванредне седнице Скупштине међутим, она је са 57 гласова за прекид, одложена до даљњег.

Скупштина Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Парламентарне групе већинских албанских странака сагласиле су се  да се седница одложи и да се одлука о новом сазивању Скупштине и расправа о неуспесима косовске политике на међународној сцени, одржи у присуству миснистра спољних послова Косова, Беџета Пацолија. Од актуелног шефа косовске дипломатије посланици су захтевали да поднесе извештај о раду тог министарства.

Посланица Самоопредељења Аљбуљена Хаџију, оптужила је Владу Косова и министра спољних послова Беџета Пацолија за недостатак стратегије у спољеној полици.

„Посланици треба да знају колико је држава признало Косово и колики је број држава које су повукле признања, као и зашто се стало са процесом признања“, инсистирала је Хаџију.

Она је за скупштинском говорницом захтевала појашњење Пацолијеве изјаве да између Косова и Србије не треба да постоји граница.

Посланик Дардан Сејдиу, испред парламентарне групе Социјалдемократије, замерио је Беџету Пацолију што, како је рекао, није испоштовао позив за седницу.

„Уколико се министар налази на Косову, онда он треба данас да буде у овој сали“, рекао је Сејдиу.

Нови датум ванредне седнице скупштине Косова, на којој ће се расправљати о неуспесима и скандалима косовске спољне политике, нарочито после повлачења признања Косова од стране десетак земаља, према пословнику одредиће Председништво скуштине.

Иван Миљковић