fbpx

Zbog odsustva Haradinaja i Pacolija odložena vanredna sedica Skupštine Kosova

Скупштина Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Vanredna sednica Skupštine Kosova, koja je na zahtev 42 poslanika sazvana kako bi se raspravljalo o neuspesima kosovske spoljne politike, odložena je do daljnjeg. Odsustvo premijera Kosova Ramuša Haradinaja, kao i  šefa diplomatije Bedžeta Pacolija, razlozi su zbog kojih su predstavnici poslaničkih grupa zahtevali prekid zasedanja.

Kako su ranije preneli prištniski mediji, aktuelni ministar spoljnih poslova Kosova, Bedžet Pacoli nalazi se na sastanku Generalne skupštine Interpola, koja će se od 18. do 21. novembra održati u Dubaiju. Kako se spekuliše, Kosovo bi na toj sednici trbalo da bude izglasano za zvaničnu članicu te organizacije.

Poslanici Srpske liste glasali su za nastavak vanredne sednice Skupštine međutim, ona je sa 57 glasova za prekid, odložena do daljnjeg.

Skupština Kosova, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Parlamentarne grupe većinskih albanskih stranaka saglasile su se  da se sednica odloži i da se odluka o novom sazivanju Skupštine i rasprava o neuspesima kosovske politike na međunarodnoj sceni, održi u prisustvu misnistra spoljnih poslova Kosova, Bedžeta Pacolija. Od aktuelnog šefa kosovske diplomatije poslanici su zahtevali da podnese izveštaj o radu tog ministarstva.

Poslanica Samoopredeljenja Aljbuljena Hadžiju, optužila je Vladu Kosova i ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija za nedostatak strategije u spoljenoj polici.

„Poslanici treba da znaju koliko je država priznalo Kosovo i koliki je broj država koje su povukle priznanja, kao i zašto se stalo sa procesom priznanja“, insistirala je Hadžiju.

Ona je za skupštinskom govornicom zahtevala pojašnjenje Pacolijeve izjave da između Kosova i Srbije ne treba da postoji granica.

Poslanik Dardan Sejdiu, ispred parlamentarne grupe Socijaldemokratije, zamerio je Bedžetu Pacoliju što, kako je rekao, nije ispoštovao poziv za sednicu.

„Ukoliko se ministar nalazi na Kosovu, onda on treba danas da bude u ovoj sali“, rekao je Sejdiu.

Novi datum vanredne sednice skupštine Kosova, na kojoj će se raspravljati o neuspesima i skandalima kosovske spoljne politike, naročito posle povlačenja priznanja Kosova od strane desetak zemalja, prema poslovniku odrediće Predsedništvo skuštine.

Ivan Miljković
%d bloggers like this: