МУП Косова: Више од 45 хиљада грађана се одрекло држављанства Косова

Од самопроглашења независности, више од 45 хиљада грађана Косова се одрекло држављанства Косова. Ова се бројка оцењује као забрињавајућа и висока у  Министарству унутарњих послова Косова, пишу приштински медији.

Главни службеник Одељења за држављанство Министарства унутарњих послова, Лиридон Незири изјавио је за „Косовапресс“ да се од 2009. године, близу пет хиљада лица сваке године одрекне држављанства Косова.

“Овај феномен се догађа“ – каже Незири – „јер неке земље ЕУ-а, у којима живе грађани Косова не допуштају двојно држављанство грађанима који нису држављани Еуропске уније.

„Више од 45 хиљада особа одрекло се држављанства Косова, говоримо укупно, од 2009. до овог тренутака. То се не односи на новије трендове, односно  људе који желе живети у земљама Европске уније, али углавном се односи на емиграције које смо имали током година с људима који су се већ стационирали у земљама Европске уније. Ту су се интегрисали и и желе тамода живе“, подвукао је Незири.

фото: ГрачаницаОнлајн

Близу 70%  грађана који су се одрекли држављанства Косова су из Немачке.

Службеник Министарства унутарњих послова негирао је да се ускраћивање држављанства догађа због нелиберализације визног режима или социо-економског статуса.

„Ово се не односи на процес либерализације визног режима за слободно кретање, него само на процес државе која није дио Европске уније. Косово има огроман талас исељавања у земљама Европске уније, углавном у Немачкој, Аустрији или чак у скандинавским земљама. Што се тиче одрицања од држављанства Косова највише има захтева из Немачке. Ова бројка, могу слободно рећи, јесте релативно велика, јер те земље не допуштају двојно држављанство, стога наши грађани који су сада интегрисани у тим земљама Европске уније, одлучују да задрже држављанство тих земаља“, рекао је Незири.

Према његовим речима, само Француска и Швицарска не захтевају одрицање од косовског држављанства.

Укупан број грађана Косова у иностранству процењује на више од 700.000, у ЕУ и САД-у.

Особе које су се одрекле држављанства Косова су углавном млади људи. Иначе, према косовским законима грађанима је допуштено да поседују два или више држављанства.

(извор Косовапресс)