Нови командант Бондстила: Ако оснују војску, НАТО да каже шта да радимо

Прилаз америчкој бази "Бондстил", фото: ГрачаницаОнлајн

Новопостављени командант америчке војне базе Бондстил на Косову Рој Макарег изјавио је у интервјуу „Танјугу“, првом датом српским медијима након церемоније преузимања команде, да ће његова јединица „бити спремна да изведе операције у случају било каквих насилних деловања против безбедности и сигурности како би одржали ту безбедност и сигурност“.

Рој Макарег је тако одговорио на питање каква би била реакција Кфор мултинационалне борбене групе Исток под његовом командом у случају избијања насиља над Србима након евентуалног проглашења косовске војске на Дан албанске заставе.

У вези са гласањем о трансформацији косовских безбедносних снага (КБС) 28. новембра, то је политички процес, али знате, ако се то деси, ми ћемо наравно бити у стању да реагујемо. Тренутна позиција Кфора је да постоји мандат (КБС) који је на снази. Ако тај мандат еволвира, онда ће Северноатлантски савет и НАТО савезници морати да поново процене наше ангажовање овде на Косову“, рекао је Макарег.

„Тако да, ја као командант мултинационалне борбене групе Исток морам само да се усредсредим на моју мисију, а то је мисија Кфор коју ћемо извршити онако како нам команда Кфора буде дала смернице, бићемо у синхронизацији са било чиме што нам команда Кфора и НАТО савезници и вођство НАТО-а кажу да радимо“, додао је Макарег.

Нагласио је рекао и да су они спремни и истренирани.

„Имамо сјајан тим који може да изведе било коју операцију, тако да смо спремни“, наводи је Макарег.

На питање да ли је из седишта НАТО-а добио конкретне инструкције везане за 28. новембар, Макарег је одговорио одрично.

„Кратак одговор, нисам“, истакао је Макарег.

(Танјуг)