Стефановић: Пријем Косова у Интерпол погрешан преседан

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић истакао је да би чланство такозваног Косова у Интерполу било погрешно из политичких, правних и полицијских разлога и да би такав преседан угрозио професионалност Интерпола.

Стефановић је за РТС, поводом почетка заседања Генералне скупштине Интерпола у понедељак у Дубаију, рекао да Србија већ годину дана интезивно указује свим државама света колико је погрешно, уколико би се догодило да Косово постане чланица Интепола.

„Поред Резолуције УН 1244, и други акти јасно говоре да КиМ није ни држава, ни чланица, нити посматрач у УН што је услов и за чланство у Интерполу. Поред тога постоји и прегршт полицијских разлога, као што је забринутост да би могло да дође до цурења Интерполових база података према неким терористичким структурама, а која садрже податке о лицима која се сумњиче и за најтежа кривична дела не само организованог криминала већ и тероризма“, нагласио је министар полиције.

Према његовим речима, некада политички разлози код земаља које размишљају о чланству Косова у Интерполу превагну над професионалним.

(РТС)