Мокра гора уједињује регион у развоју туризма

Институт за територијални економски развој (ИнТЕР) покреће регионални пројекат “Планина Мокра гора – неотркивени бисер на Via Dinarica стази” који ће окупити представнике општина, локалних туристичких организација, планинарских и спортских клубова, туристичких агенција и невладиних организација.

Предвиђено је окупљање општина које деле ову планину: Рожаје, Пећ, Исток, Зубин Поток и Тутин, како би се заједнички радило на развоју туризма и промоцији планине Мокре горе као јединствене туристичке дестинације која пружа атрактивне садржаје за активни одмор.

Пројекат ће трајати до краја маја следеће године, а финасира се неповратним средствима додељеним у оквиру Пројекта за развој и промоцију туризма који финансира Европска унија, а проводи Савет за регионалну сарадњу.

У сарадњи са партнерима из поменутих општина, у оквиру пројекта ИнТЕР ће радити на успостављању нове трасе Via Dinarica планинарске стазе од Проклетија и Хајле преко целе Мокре горе до врха Берим, њеног крајњег источног дела.

Поред тога, пројектом ће се подржати стварање и промоција туристичких производа који ће представљати јединствено мултикултурно искуство у прелепом природном амбијенту планине Мокра гора, која је такође позната и под називом “лепотица Балкана”.

Значајни део пројекта ће се односити на успостављању сарадње између локалних заједница, што ће допринети свеукупном привредном развоју и регионалној сарадњи на овом делу Балкана.