Ванредна седница Скупштине Косова: Лоши потези Владе и скандалозна спољна политика Косова

Ванредна седница косовског парламента, која на захтев 42 посланика, расправља о неуспесима и скандалима спољне политике Косова, настављена је данас у 10 часова.  Парламентарна расправа на ову тему претхoдно је прекинута 16. новембра, јер на њој није било присутних чланова Владе. Данашња седница одржава се два дана након што Косово није примљено у међународну полицијску организацију ИНТЕРПОЛ. Представнци Срспке листе нису присуствовали седници, тако да је за српске новинаре поново изостао превод.

У почетку је било неизвесно да ли ће бити кворума за наставак ванредне седнице, међутим,  уласком премијера Рамуша Харадинаја у скупштинску салу било је јасно да ће кфорум бити обезбеђен.

Министар спољних послова, Беџет Пацоли позвао је на одлагање ванредне седнице, обраћајући се председавајућем Скупштине Косова, Кадрију Веселиљу и посланицима писменим путем.

На основу захтева опозициононих посланичких група, Скупштина је наставила расрпаву о неуспесима и скандалима спољне политике Косова. Вјоса Омсани Сејдиу, посланица ЛДК, изнела бројне замерке на рад косовске Владе образложивши их по темама о којима би се током рада требало расправљати.

Она је замерила актуелном министру спољних послова, Беџету Пацолију да две године фигурирау Влади и да није обезбедио нова признања Косова на међународној цени. Како је нагласила, „апсурд је да се 10 година после косовске независности отварају теме о неуспесима спољне политике Косова“.

Османи Сејдиу је изјавила да је „скандалозно за косовску политику, да је уништена стратегија сарадње са САД-ом, која је била у успону од деведесетих година и да се“, како је рекла, „сада  окрећемо према политици Немачке која је блиска Русији“.

Османи Сајдиу је навела да су посустала признања Косова од стране других држава, јер сем Барбадоса, других призања у међуврему није било.  Као највећи неуспех спољне политике посланица ЛДК је навела то што Косово није примељно у ИНТЕРПОЛ.

„Косовао је дезорјентисано у спољној политици“, рекла је она и предложила усвајање Резолиуције у циљу отварања новог пута за Косово. Од садашње Владе захтевала је да се повуче и отоври пут новим инстутуцијама и снагама које ће обезбедити сигуран пут Косову у геополитичким кретањима и у даљем току евроинтеграција.

У наставку расправе обратио се лидер Самоопредељења Аљбин Курти, међутим, у том тренутку је прекинут превод за српске новинаре, јер у скупштинској сали није било ни једног српског посланика.

И. Миљковић