Иван Костић: Србија мора хитно да мења политику према суседима у региону

Најновије гласање за пријем тзв. Косова у Интерпол јасно показује колико је политика снисхођења према Хрватској, Црној Гори, Словенији, Албанији и Македонији неисплатива и колико се такав однос лоше рефлектује на животе наших сународника који живе у тим државама, оцењује Иван Костић из Двери. 

Политика снисхођења и толерисања према непријатељским и недобронамерним потезима држава из региона, коју спроводе скоро све Владе Србије од 2000. године до данас, није дала никакве позитивне резултате у међусуседским односима него је нажалост, још више срозала углед Србије у међународним оквирима.

Најновије гласање у Дубаију је показало да Хрватска, Црна Гора, Словенија, Албанија и Македонија својим потезима изнова урушавају суверенитет Србије и да се према тим државама политика мора под хитно мењати. Све похвале и честитке Румунији и Мађарској који су показали поштовање према интегритету наше земље. Какав је став суседних држава био на гласању у Дубаију, такав је и њихов однос према људским и грађанским правима наших сународника који живе у тим државама. Управо се једино у Румунији и Мађарској државне институције односе према Србима онако како међународни правни акти прописују.

Однос према Србима у Хрватској, Црној Гори, Словенији, Албанији и Македонији је недопустив и понижавајући и управо ово гласање у Интерполу мора бити сигнал да држава Србија кроз билатералне споразуме са овим држава што пре на дневни ред стави положај наших сународника. Примера ради, Срби ни дан данас у Словенији нису признати као национална мањина.

Држава Србија више нема права да запоставља и маргинализује лош положај својих сународника у региону, зарад неког пројекта „трајног мира“ у југоисточној Европи, наметнуног од стране САД и ЕУ, већ да ултимативно тражи од суседних држава да Срби имају иста онаква права, каква имају припадници тих народа у Србији.