Takse na srpsku robu zbog kojih “više ništa neće biti isto“

Плазма кекс - фото

Tržišna inspekcija “punom parom” proverava da li na rafovima marketa još uvek ima srpskih proizvoda sa etiketama na kojima ne piše “Republika Kosovo”, već “Kosovo i Metohija”, “Kosovo/UNMIK” ili “Kosovo/Rezolucuja 1244” i da pekari nisu, slučajno, povećali cenu hleba.

Direktor Kosovskog autoriteta za konkurenciju Valjon Prestreši je izjavio da je formirana istražna Radna grupa za monitorisanje cena, i da je primećeno da su pojedini pekari ipak podigli cenu hleba.

„Sada istražujemo slučajeve, da li su ove cene podignute usmenim ili pismenim putem, ili su jednostavno podignute zbog usvojenih mera prema proizvodima  koji se uvoze iz Srbije“, istakao je Prestreši.

Kosovski inspektori najavljuju slične akcije i narednih dana po opštinama, obrazlažući da će u potpunosti sprovoditi odluku Vlade Kosova.

Prema izjavama carinika na graničnim prelazima Merdare i Jarinje, juče na teritoriju Kosova nije ušao ni jedan kamion sa srpskom robom. Portparol carina Kosova Adriatik Staviljeci je potvrdio da je samo tokom jučerašnjeg dana vraćeno 20 kamiona, koji su se nakon dobijanja informacije o povećanju taksi za 100 odsto vratili u Srbiju. Naime, jedan broj vozača kamiona se vratio, jer nisu imali novca da plate još 100 odsto takse na njihovu robu, koju je donela Vlada Kosova pre tri dana, kao recipročnu meru prema Srbiji, odnosno odgovor na nepoštovanje Sporazuma CEFTA, kada je reč o kosovskoj robi koja se izvozi u Srbiju. Drugi, nisu mogli da pređu granicu, jer nisu posedovali fakture na kojima piše “Republika Kosovo”.

Na zahtev Visoke predstavnice Evropske Unije (EU) Frederike Mogerini i Komesara za pridruživanje EU, Johanesa Hana, koji su tražili od zvanične Prištine da odmah povuče odluku o povećanju takse na uvoznu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a komesar Han čak istakao da to očekuje da se uradi do naredne nedelje, kada će se u Prištini održati “Nedelja CEFTA”  kojoj će i on prisustvovati, odmah je reagovao bivši holandski ambasador u Prištini Robert Boš. On je istakao da EU nije zaboravila da govori o Asocijaciji srpskih opština, ali da je zaboravila da podseti Srbiju oko njenih obaveza.

“Ovo je snažno, ali gde je reagovanje EU prema Srbiji za prekid sporazuma od 12 tačaka oko normalizacije odnosa, po kojem dve zemlje neće sprečavati jedna drugu na njihovom putu prema EU, nešto što Srbija radi sve vreme sa Kosovom”, zapitao je bivši ambasador Holandije Boš.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je poslao juče pismo Mogerinijevoj i predstavnicima ambasada na Kosovu u kojem je od EU, kao posredniku u dijalogu između Kosova i Srbije zatražio da obaveže Srbiju i Bosnu i Hercegovinu da ispune svoje obaveze iz Sporazuma o slobodnoj trgovini Centralne Evrope (CEFTA) i druge sporazume. U ovom kontekstu, detaljno su opisana sva kršenja Srbije prema CEFTA-i, uključujući i carinske procedure i carinske pečate.

“Kao rezultat, proizvodi iz Srbije ulaze na Kosovo bez plaćanja carinskih tarifa i taksi, lišavajući tako Kosovo od prihoda i omogućavajući anti-konkurentnu prednost srpskim proizvodima”, navodi se, s druge strane, u saopštenju  Vlade.

Da Kosovo nije prekršilo Sporazum CEFTA, Ramuš Haradinaj je obrazložio i članom 18 ovog sporazuma, koji dozvoljava svojim članicama da preduzmu neophodne korake za “zaštitu osnovnih interesa bezbednosti ili za sprovođenje međunarodnih obaveza ili unutrašnjih politika”.

Premijer Haradinaj je u današnjem susretu sa ambasadorima KVINTA-e rekao da je Kosovo bilo prinuđeno da donese odluku o povećanju taksi na srpsku robu i zatražio od njih da budu objektivni oko ocenjivanja situacije u zemlji, ponovljajući jučerašnji stav da će ova odluka Vlade Republike Kosovo ostati na snazi do realizacije ciljeva „Republike Kosovo“.

Inače, premijer Haradinaj je danas u razgovoru sa ambasadorima KVINTA izjavio da “bez obzira na mesto ili etničku pripadnost, neće nedostajati ni jedan osnovni prehrambeni ili medicinski proizvod, te da su izjave srpskih političara samo jedna druga strana propagande, neistinita i neprihvatljiva za realnost u zemlji”.

Zbog povećanja taksi na uvoz srpske robe, danas su u Gračanici, Severnoj Mitrovici, selu Rudare kod Zvečana, na administrativnom prelazu Jarinje, kod Leposavića, na administrativom prelazu Brnjak, u selu Zupče kod Zubinog Potoka i Štrpcu, održani protesti kosovskih Srba.

U Gračanici se okupilo nekoliko stotina građana, a gradonačelnik Srđan Popović je istakao da povećanje taksi utiče na svakodnevni život građana.

“Ostavili ste srpske i albanske porodice bez najkvalitetnijih proizvoda,” poručio je pored ostalog Popović kosovskoj Vladi.

Na mere kosovske Vlade reagovao je i šef OEBS-a na Kosovu Jan Bratu koji je pozvao Beograd i Prištinu da nastave dijalog i pokušaju da dođu do kompromisa, zaključujući da “Srbija i Kosovo nisu u potpunosti razumeli briselske razgovore”. On je izneo i činjenicu da će povećanje taksi na uvoz srpske i robe iz Bosne i Hercegovine pogoditi sve građane Kosova.

“Stopostotno povećanje cene brašna, na primer, koje je na Kosovu najviše uvoženo iz Srbije, odmah će uticati na cenu hleba u pekarama, a naravno da taj hleb ne kupuju samo kosovski Srbi, već svi građani, tako da će cene zbog ovih tarifa uticati na sve ljude koji žive na Kosovu,” rekao je Bratu.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji je medijima juče izjavio da je u stvari on bio taj koji je predložio da se takse povećaju za 100 odsto, navodeći da je Haradinaj bio za povećanje od 20 ili 30 odsto, što ne bi bio adekvatan odgovor. Veselji je preneo da je Haradinaju predočio da nakon donete odluke “nema povratka nazad”.

Zanimljivo je da je juče reagovalo i Udruženje preduzetnika koji uvoze naftu, plin i ulja , i zatražila da se mere Vlade primenjuju i na prekid uvoza nafte i naftnih derivata iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

U saopštenju su istakli da se solidarišu sa merama Vlade i „garantuju da neće uvoziti ni litar naftnih derivata“ iz ove dve zemlje.

Kosovski analitičari osim što primećuju da se vodi i unutrašnja politička borba za zauzimanje što boljih pozicija, ocenjujući da su već na proleće mogući prevremeni izbori, u vezi sa poslednjim odlukama Vlade ističu, da se roba lako može obezbediti iz drugih zemalja, kako bi se zadovoljile potrebe stanovnika Kosova, sa čime se slaže i bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaljiu. Grdžaljiu ipak zaključuje i da “više ništa neće biti isto”.

KosovaLajv – Violeta Oroši Berišaj  


“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Prištini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta.“