Ансамбл „Венац“: Годишњи концерт на матичној сцени у Грачаници, а потом у Народном позоришиту у Београду

Великим годишњим концертом, у оквиру кога ће представити и нове корегорафије, у среду 28. новембра, Ансамбл народних игара и песама са Косова и Метохије, „Венац“, представиће се публици у Грачаници. Концерт у великој сали Дома Културе биће уједно и увод за гостовање у Народном позоришту у Београду, које је заказано за 11. децембар, потврдила је за портал ГрачаницаОнлајн директорка „Венца“, Снежана Јовановић. 

 

Венац, последње припреме пред концерт у Грачаници, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Пред најављене концерте у Венцу се ради пуном паром, кореографије се увежбавају до касних вечерњих сати, јер на дан наступа све мора да буде беспрекорно и да штима у „длаку“. Пробе се одвијају под будним оком шефа играча и уметничког сектора, Милоша Цилета Митића.

Милош Циле Митић, шеф играча, фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Циљ је да Ансамбл, после свега што је прошао током протекле деценије, вратимо на професионалан ниво, што се ево полако и остварује са овим припремама за премијеру која ће бити овде у Грачаници, на нашој матичној сцени, а потом и у Београду у Народном позоришту“, каже Митић.

У овој години „Венац“ је одржао више од 50 концерата у земљи и региону, а планови су да се део репертоара, који Ансамбл изводио током минулих педесет година, поново постави и обнови.

„Жеља нам је да покријемо цео простор КиМ, који је обрађен од стране етномузиколога и етнокореолога, како бисмо га уметнички уобличили и поставили на сцену“, каже шеф уметничког сектора Милош Митић.

Др Сања Ранковић, етномузиколог – часови певања, фото; В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Др Сања Ранковић, професор ентомузикологије и традиционалног певања на факултету Музичких уметности у Београду ових дана интензивно увежбава певање са мушком и женском певачком групом првог ансамбла.

„Косово и Метохија је мој омиљени музички и инспиративни простор и то обавезно напомињем када предајем мојим студентима“, каже професорка Ранковић.

Њена повезаност са Косовом није само због тога што последњих година овде интезивно долази са колегиницимом Мирјаном Закић, са којом обавља етномузиколошка истраживања, већ како напомиње, током студија је истраживала музику простора Призренске горе и Средачке жупе и отуда та неизмерна љубав према овом делу наше земље.

Др Сања Ранковић – етномузиколог, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Ко једном дође на Косово и Метохију, пожели да ту остане или да му се стално враћа, јер осећам да ту постоји нека енергија која се стално обнавља и просто буди нешто у мени. Свако ко једном дође, не може да се не врати“, каже етномузиколог, Сања Ранковић.

Анасамбл народних игара и песама са Косова и Метохије,“Венац“ постоји 54 године, а од 2014. до данас извео је у просеку од 65 до 75 концерата годишње.

Иван Миљковић