fbpx

Hapšenja podstiču nova reagovanja u slučaju Ivanović

Оливер Ивновић

Prošlog petka, na nalog Specijalnog tužilaštva Kosova, pripadnici Specijalne policije ROSU uhapsili su tri lica, za koje se sumnja da su učestvovali u ubistvu lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokatija, pravda”, Olivera Ivanovića. Uhapšena su dvojica pripadnika Kosovske policije, Dragiša Marković i Nedeljko Spasojević, kao i Marko Rošić, dok je Saša Ćurčić priveden zbog ometanja policije prilikom hapšenja. Svima je određen pritvor u trajanju od mesec dana. Policija Kosova nije uspela da uhapsi i potpredsednika Liste Srpska Milana Radojičića, za kojeg se pretpostavlja da se nalazi u Srbiji.

Radojičić se ipak oglasio, ali nije otkrio mesto boravka. On se javnosti obratio putem saopštenja Liste srpska, navodeći da se “nalazi blizu”, da nije bio najbliži prijatelj sa Oliverom Ivanovićem, ali i tvrdeći da nije njegov ubica i da nema bilo kakve veze sa ubistvom.

“Neću im se predati, jer ne želim da budem iskorišćen kao preparirana lutka za pokazivanje onima koji vode specijalni rat protiv Srbije i srpskog naroda ili instrument u zataškavanju nečijeg gnusnog i zločinačkog napada na jednog od srpskih političkih lidera Olivera Ivanovića, posebno zato što oni nisu došli da me odvedu živog”, izjavio je Radojičić.

Tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova, Sulj Hodža je izjavio da je tužilaštvo prilikom prikupljanja dokaza za slučaj ubistva Olivera Ivanovića nailazilo na brojne prepreke.

“Prikupili smo dokaze, ali smo saslušali i znatan broj svedoka, preko 40, uglavnom sa severa. Tužilaštvo je do sada prikupilo dokaze do te mere da se samo sa još jednom naredbom za kontrolu može obezbediti još neki dokaz u vezi ubistva Olivera Ivanovića”, izjavio je novinarima Sulj Hodža.

Hodža je rekao da se u ovoj fazi vodi istraga protiv osumnjičenih koji su pomagali u krivičnom delu.

Policija Kosova je medijima poslala i fotografije oružja i druge opreme, koje je konfiskovala prilikom pretresa kuća uhapšenih lica, a koja mogu da posluže kao dokazni materijal za eventualno podizanje optužnice protiv njih. Pored kompjutera i telefona, radio veza, drona i sl., prilikom pretresa njihovih kuća, konfiskovano je i oružje i municija, ali i manja količina narkotičkih sredstava i razna dokumenta.

Jednog od uhapšenih, Dragišu Markovića, policija je već privela 10. februara, pod sumnjom da je zajedno sa kolegom Ž.J. manipulisao dokazima u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. Njih dvojica su se našli na mestu ubistva odmah pošto se ono dogodilo. U nedostatku dokaza vraćeni su na posao u Kosovsku policiju, 18. jula.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je povodom hapšenja trojice Srba, osumnjičenih da su povezani sa ubistvom Olivera Ivanovića izjavio je to važno za Srbiju.

„Za nas je od ključnog značaja da otkrijemo ubice Olivera Ivanovića, ali one koji su stvarno ubice, ne one koje bi ste vi želeli da vidite kao ubice, ili one koje bi smo mi želeli da vidimo kao ubice ili neko drugi,“ izjavio je srpski predsednik.

On je takođe tvrdio da se Milan Radojičić, za kojim traga policija, nalazi na teritoriji Kosova. Vučić je kritikovao i KFOR, navodeći da “više nema razloga da ima poverenja u ovu misiju, odnosno NATO, jer se pokazalo da je sve što su govorili o kretanju jedinica ROSU – izmišljotina”.

KFOR je na ove kritike Vučića odgovorio da akcija policije nije bila nezakonita i da ni u jednom trenutku građani nisu bili u opasnosti, te da se radilo o akciji policije Kosova, a ne Kosovskih snaga bezbednosti ili neke druge vojne formacije.

Za razliku od zvaničnog Beograda i Srpske liste, akciju Specijalne policije jedinice ROSU za hapšenje umešanih u ubistvo Olivera Ivanovića, podržala je Partija kosovskih Srba, na čijem je čelu Aleksandar Jablanović. Ova je partija putem saopštenja pozvala pravosudne organe Kosova da se “u svakoj situaciji i u svakom trenutku ponašaju u skladu sa Ustavom i zakonima”.

“Naše sunarodnike Srbe pozivamo da vesti koje dolaze do njih primaju sa velikom dozom rezerve bez obzira na to ko ih plasira, da ostanu smireni i na oprezu, a Prištinu i Srpsku listu pozivamo da ne povlače poteze koji mogu da dovedu do izolacije i egzodusa Srba“, navodi se, pored ostalog, u saopštenju Partije kosovskih Srba sa sedištem u Leposaviću.

S druge strane, premijer Kosova, Ramuš Haradinaj je, nakon akcije hapšenja osumnjičenih za ubistvo Ivanovića, na svom Fejsbuk profilu napisao da ona nije povezana sa aktuelnim političkim dešavanjima.

“Želim da uverim sve građane da država Kosovo i njeni organi reda, ni na koji način neće usmeravati akcije protiv određenih političkih ili etničkih grupa. Pozivam građane, političke partije, gradonačelnike, posebno one na Severu, i druge institucije da doprinesu održavanju i poboljšanju javnog mira u službi mira i stabilnosti. Važno je da niko ne podlegne raznim dezinformacija”, izjavio je pored ostalog Haradinaj.

Inače, lider Pokreta slobodnih građana, Saša Janković je na vanrednoj konferenciji za štampu izjavio da ga je Tužilaštvo za terorizam i organizovani kriminal Srbije, saslušalo u svojstvu svedoka, po zahtevu za uzajamnu pravnu pomoć suda u Prištini, u vezi ubistva Olivera Ivanovića. Janković kaže da je kosovsko pravosuđe tražilo da svedoči, pošto je došlo do snimaka njegovih razgovora sa Ivanovićem, te da je on više puta razgovore završavao rečima da je Ivanoviću ugrožen život i da treba da “pazi na sebe i svoju porodicu”.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara ove godine, u ranim jutarnjim satima, ispred sedišta njegove stranke Građanska inicijativa “Sloboda, demokraija, pravda”. Javnost je upoznata da je počinilac ovog ubistva koristio oružje „Zastava 70A“ sa prigušivačem i da je ispalio šest hitaca.

Tužilaštvo Kosova je 2014. godine teretilo Olivera Ivanovića za počinjene ratne zločine nad civilnim albanskim stanovništvom aprila 1999. godine, zbog čega je osuđen na devet godina zatvora. Nakon žalbe njegove odbrane Apelacionom sudu, februara 2017. godine,  ukinuta je prvostepena odluka i naloženo novo suđenje, a aprila 2017. godine dozvoljeno mu je da se brani sa slobode.

 

KosovaLajv – Violeta Oroši Berišaj


 Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Prištini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta.“