Градоначелници четири општине на северу Косова поднели остакве

После ванредних седница скупштина општина са српском већином на северу Косова, челници Косовске Митровице, Лепосавића, Зубиног Потока и Звечана поднели су оставке, преносе агенције. Разлог је, како је навео Ракић, дискриминаторска политика Приштине. Очекује се оставка и председника општине Звечан.

На ванредним седницама разматрала се тренутна политичко-безбедносна ситуација, а оставке су поднели градончеленик Косовске Митровице Горан Ракић, председник општине Лепосавић Зоран Тодић, председник општине Зубин Поток Стеван Вуловић, председник општине Звечан Иван Тодосијевић.

У образложењу своје оставке, Горан Ракић је навео да је разлог континуирана институционална репресија коју спроводе косовске институције из Приштине, као и угрожавање људских права српског народа.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић потврдио је раније да ће сви градоначелници четири српске општине поднети оставке, о чему су га они и обавестили.

„Ни скупштине општина, ни било који други органи, неће функционисати све до повлачења дискриминаторских мера и престанка кршења људских права“, рекао је раније Ђурић за телевизију Хепи.

Како преноси РТС, суд у Косовској Митровици, са судским јединицама у Зубином Потоку и Лепосавћу, и све судије и радници тих судова престали су са радом данас у 9 сати, солидаришући се са грађанима и протестима који су организовани због мера Приштине и кршења људских права Срба на КиМ.

У подне ће у Косовској Митровици бити одржан миран протест.

(извор; РТС – Танјуг)