После такси од 100 посто на увоз робе из Србије, цене хлеба различите у албанским и српским срединама

Пекари на Косову подизање цена хеба оправдавју већим трошковима због припреме овог производа, наводећи веће трошкове електричне енергије, горива и радне снаге, преносе косовски медији. Пекаре оправдавају подизање цена хеба трошковима припреме овог производа, наводећи трошкове електричне енергије, горива и радне снаге.

У Грачаници власници трговниских радњи кажу да је цена хлеба остала непромењена, односно 30 евро центи по килограму, за хлеб који стиже из приватних пекара из Зубиног Потока и Јањева. Цена ће остати иста јер још увек има залиха хлебног жита и брашна, кажу произвођачи. Међутим,  три приватне пекаре у овом месту, чији су власници Албанци, поксупеле су  истог дана хлеб и његова цена износи 40 – 50 центи по килограму у зависности од врсте.

Екипа новинара портала KALLXO.цом ( Кажи) посјетила је пекаре у неким од градова Косова, укључујући и Приштину. Према речима неких власника, менаџера, радника у пекарама, цене брашна, хљеба, бурека, кифли су се повећали, док су цене неких пецива и производа исте као и раније.

У Призрену је већина пекара рекла је да се снабдјевају од дистрибутеа које брашно увозе из Србије и Босне и Херцеговине, али постоје и они који брашно увозе из Италије, Словеније и Аустрије. Кастриот Љушај власник пекаре „Molla e Kuqe“ из Призрена рекао је за KALLXO.com да је цена хлеба порасла за 10 евроценти док је других производа већа за 5 евро центи.