Koha: Ostavke gradonačelnika sa severa neopozive, mogući izbori?

Избори, Архивска фотографија, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Ostavke četiri predsednika opština na severu Kosova su nepovratne i one se ne mogu povući i ukoliko prestanu razlozi koji su do njih doveli, piše  Koha ditore.


Gradonačelnik Severne Mitrovice i predsednici opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić su podneli ostavke na te funkcije, navodeći nekoliko razloga za to, posebno zbog uvođena takse od 100 odsto na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Dnevnik Koha ditore podjeća da je 2010. godine Ustavni sud Kosova, odlučujući o slučaju ostavke tadašnjeg gradonačelnika Orahovca, doneo odluku da je ostavka na funkciju nepovratna i neopoziva i u slučaju da se njen podnosilac predomisli.

Tadašnji predsednik Ustavnog suda Enver Hasani kaže da po Ustavu ne postoji ni jedan organ koji može ili treba da potvrdi ostavku gradonačelnika, pošto se oni biraju direktnim – neposrednim glasanjem građana. Zakonom je utvrđeno da je potrebno da se posle ostavki zakažu izbori za novog gradonačelnika.

Prema Hasaniju, predsjednik Kosova je dužan da zakaže izbore koji treba da se održe u roku od 30 do 45 dana i ukoliko ne zakaže izbore onda, „gazi Ustav Kosova“.

Kosovo ima još jedan problem, ocenjuje Hasani. Naime, Centralnoj izbornoj komisiji je istekao mandat i jedina kojoj je potvrđen mandat je predsednica Valdete Daka. Istovremeno je predsednik Kosova Hašim Tači od Ustavnog suda zatražio tumačenje o mestima koje pripadaju političkim partijama u CIK-u. U Ustavnom sudu su rekli da je postupak o odlučivanju o zahtevu Tačija pri kraju, ali da još uvijek nisu donieli konačnu odluku, piše danas Koha.

(izvor: Koha)