Српска штампа и даље не стиже јужно од Ибра, иако Влада Косова то назива „српском пропагандом“

Косовска влада је демантовала вест, да после увођења таксе за производе из Србије, на Косово не може да уђе српска штампа. Иако Влада Косова забану уласка штампе назива „српском пропагандом“ ситуација на терену потврђује другачије.

„Ни један примерак српских дневних ни недељних новина, већ десетак дана нисмо добили. Од увођења таксе од 100 % нама не стижу Политика, Новости, Телеграф, Нин, Недељник, Информер и остала дневна и недељна штампа“, потврдио је за наш портал један од продаваца у Грачаници. На његовом продајном штанду се могу пронаћи само ревијална издања о здрављу, аутомобилима, лековитом биљу и моди.

Српска штампа, данас у Грачаници: фото: И. М.

Иначе, како пише портал Зери.инфо, позивајући се на агенцију Бета, у изјави Владе Косова се истиче да „такса од 100 одсто, као право Косова да чува свој суверенитет, ни на који начин не доводи у питање право поделе штампе и информисања припадницима ни једне заједнице“, преноси портал.

„Заједнице и њихови припадници имају право да створе и користе своје медије. Заједнице и њихови припадници имају резервисане фреквенције за електронске медије, што је уређено законом и међународним стандардима. Косовски закони су омогућили припадницима заједница да буду део органа управљања многих медијских институција за медије“, каже се у изјави Владе Косова. Притисци од стране српских власти и лажи не служе правди, нити процесу интеграције“, каже се у изјави и додаје да ће Влада Косова „учинити све да обезбеди сва уставна права за све грађане Косова и посебно за српску заједницу на Косову“.