Stranci zabrinuti zbog ogromne zagađenosti vazduha na Kosovu

Смог, загађење, саобраћај

Posledica visokog stepena zagađenosti vazduha jeste da na Kosovu imamo 3.500 preuranjenih smrtnih slučajeva godišnje. Visar Azemi, direktor organizacije „Fondacija zeleni Balkan“, upozorio je na alarmantnost situacijem, budući da za godinu dana ima blizu hiljade umrlih od posledica zagađenja.

U panelu, kojem su prisustvovali predstavnici opština, ambasada i UNDP – a, francuski ambasador na Kosovu,  Didije Šabert je izjavio da je uznemirujući veliki broj smrtnih slučajeva od zagađenja vazduha u ovom delu Evrope.

„Tri hiljade i pet stotina ljudi umre svake godine na Kosovu od posledica zagađenja vazduha. Ne znam da li su ti podaci tačni. Ako je tako, ovo je uznemirujuće. Građani Kosova imaju pravo da slobodno dišu i dobiju svež vazduh. EU je zainteresovana za pomoć u ovoj oblasti „, naglasio je Šabert.

Šaber je istakao da na veliki procenat zagađenosti vazduha na Kosovu utiču različiti faktori i upozorio da je zabrinjavajuće da su u Obiliću elektrane stare, i pored ulaganja EU u filtere za prečišćavanje vazduha.

U međuvremenu, Ministarstvo životne sredine je pojasnilo da su na smanjenju zagađenja vazduha radili tokom čitave godine a ne samo u zimskom periodu.

Povećan procenat smrtnosti  uzrokovan zagađenjem vazduha, u odnosu na stanovništvo u ostalom delu Evrope, naročito je evidentiran na Kosovu, Makedoniji i u Srbiji, zaključeno je na panelu u Prištini, prenose albanski mediji.