Ђурић: Још није касно да се Приштина спречи да формира војску

„Најава формирања такозване косовске војске највећа је до сада претња миру и безбедности у региону. Оснивање те нелегалне формације угрозило би све што се до сада постигло у процесу нормализације односа Београда и Приштине“, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

 У саопштењу се наглашава да се Војска Косова формира против Србије и српског народа на Косову и Метохији, те да се то не може прикрити никаквим неуверљивим образложењима о потреби доприноса самопроглашеног Косова глобалној безбедносној архитектури.

„Једино чему би једна таква формација допринела јесте продубљивање међуетничке дистанце у региону, и била би нови фитиљ на балканском бурету барута“, упозорава директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић.

Ђурић подсећа да је, „према међународним споразумима којима је пре две деценије окончан рат на Косову и Метохији, Кфор једина војна формација са правом да се налази на територији јужне српске покрајине, и наглашава да је свака подршка формирању некакве косовске војске ударац у саме темеље међународног права и обесмишљава било какве мировне споразуме“.

„Још није касно да се Приштина одговори од намере да формира војску, и потребно је то учинити одлучно и без устезања, како би се шанса дала миру и дијалогу, а спречило избијање нових ратних пожара на Балкану“, закључио је на крају саопштења директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић.