Хан се упркос „згуснутог распореда“ ипак састао са представницима Српске листе

Посланици Српске листе успели су у намери да се, после 30 сати које су провели затворени у Скупштини, изборе за састанак са европским комесаром Јоханесом Ханом. Комесару за проширење и приступање ЕУ српски представници су успели да пренесу забринутост због све горег положаја у коме се налази српски народ на Косову, након увођења такси. Затражили су и да Европска унија изврши притисак како би се одлука о таксама повукла.

Хан је пренео да је имао састанке са албанским представницима и да сматра да је увођење таксе од 100% на производе из Србије и Босне и Херцеговине кршење Цефта споразума. Европски комесар је апелуовао да се оне повуку, и нагласио да ЕУ снажно подржава наставак дијалога Београда и Пиштине.

„Комесару Хану желимо да пренесемо забринутост Срба са Косова и Метохије због блокаде дистрибуције производа из централне Србије“, изјавио је новинарима, раније данас, потпредседник и посланик Српске листе у косовској скупштни Игор Симић.

Јоханес Хан и представници Српске листе

Симић је додао да „једнострана одлука Приштине о повећању пореза од 100 одсто на производе из централне Србије директно изазива хуманитарну кризу због неодстатка хране, лекова, штампе и свих других намирница потребних за нормалан живот грађана.

Деветоро српских посланика, од недеље 2. децембра, затворено је у свом посланичком клубу очекујући долазак евроспког комесара Јоханеса Хана, у жељи да се сусретну са њим и пренесу ми проблем српске заједнице на Косову и Метохији.

Упитан да ли га је неко од дојучерашњих албанских коалиционих партнера контактирао Симић је данас рекао да није били ни посета ни позива на личном нивоу, али да је то можда разочарење за њихове гласаче, јер високе цене угрожавају и стандар Албанаца.