fbpx

Neizvesna sudbina inicijative o ujedinjinjenju Kosovske Mitrovice

Северна Митровица, мост

Izjava lidera Srske liste Gorana Rakića, da su prekinute komunikacija i sve veze sa zvaničnom Prištinom, koja je usledila nakon što su predsednici četiri opštine na severu Kosova podneli ostavke, zbog odluke kosovske Vlade da uvede taksu od 100 odsto na uvoz srpske robe, podstakla je gradonačelnika Južne Mitrovice, Agim Bahtirija da inicira izmenu Zakona Br.03/L041 o administrativnim granicama Mitrovice, sa ciljem ujedinjenja grada.

Bahtiri je istakao da bi grad Mitrovica (južni i severni deo), trebala da bude jedna opština, i da bi u ovakvoj situaciji on upravljao ujedinjenom Mitrovicom.

Na vanrednoj sednici opštine Južna Mitrovica, održanoj prošlog petka, opštinski odbornici su glasali za Rezoluciju koju je inicirao Agim Bahtiri, za ujedinjenje severa i juga Kosovkse Mitrovice, koju bi trebalo da razmotri Vlada Kosova.

Bahtiri je na konferenciji za štampu izjavio da očekuje da Vlada i skupština ozbiljno uzmu u obzir ovaj predlog jer je, po njemu, ova inicijativa pravedna i da su poslanici dužni da čuju građane, da im služe i najzad, da odgovore ovom zahtevu. U ovom je kontekstu rekao da očekuje i podršku predsednika Kosova, dodajući da svako ko misli dobro građanima, ne može da se protivi ovoj inicijativi.

“Tražim od Vlade i od naših poslanika da učine realnim ovaj naš zahtev, zato što je vrlo razuman, vrlo pravedan i vrlo demokratski”, izjavio je Bahtri.

Predsednik Srpske Liste, Goran Rakić je odmah po usvajanju Rezolucuje o ujedinjenju dve mitrovičke opštine istakao da na “ovu provokaciju” Srbi neće odgovoriti i da ne očekuju da ona može da utiče na njihov život, tvrdeći da je pozadina ove inicijative “skretanje pažnje javnosti sa uvođenja taksi na uvoz srpske robe.

“Imate svoju opštinu, narod nas je birao, vodite svoju opštinu na najbolji način, ako uopšte znate da je vodite, a u naše opštine nemojte da se mešate. Imamo svoje rukovodstvo, ostaćemo ovde, podneli smo ostavke, ali smo uz svoj narod i bićemo istrajni u tome”, poručio je Rakić Bahtiriju.

Na ovu inicijativu reagovao je premijer Ramuš Haradinaj koji je rekao da usvajanje takve Rezolucije ne pripada skupštinskim odbornicima Južne Mitrovice.

“Odluke takvog karaktera su nacionalne prirode i samo se nacionalni nivo može doneti odluku” , izjavio je Haradinaj.

Artan Murati iz Kosovskog demokratskog Instituta (KDI) Artan Murati je izjavio da je veoma teško da se Rezolucija usvoji većinom glasova, pošto se skupština Kosova suočava sa nedostatkom kvoruma.

“Ova inicijativa predsednika Južne Mitrovice više služi da bi pokrenula medijsku debatu nego što je moguće praktično je tretirati. Pitanje podele Mitrovice na jug i sever, diskutuje se više godina, a formalizacija podele sa administrativnim granica, iako može da se smatra bolnim za Albance, praktično je završeno pitanje. Štaviše, ovo pitanje ima i političkih implikacija pošto će izazvati reagovanja i potencijalne tenzije situacije u severnom delu zemlje”, izjavio je Murati.

Slično mišljenje deli i analitičar političkih prilika na Kosovu, Astrit Gaši, koji je istakao da gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri želi samo da dobije politički kapital.

“Ova inicijativa je odraz osećanja u Mitrovici. Strah koji vlada tamo od toga šta donose novi pregovori sa Srbijom je veći i praktičniji,” izjavio je Gaši, navodeći da Bahtiri samo koristi te osećaje.

“Zato i ovu Rezoluciju, koja je prihvaćena u skupštini opštine, treba tako posmatrati. Kao mišljenje volje građana i korišćenje te volje građana za političke poene, pošto kao Rezolucija ona nema nikakvu zakonsku ili obavezujuću snagu”, izjavio je Gaši.

S druge strane, poslanik Pokreta Samoopredeljenje Redžep Selimi je izjavio da njegova partija ima isti stav kao i gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri.

“Podela Mitrovice nije bila zasnovana ni na potrebama građana i bila je nepravedna. Pošto je sama podela bila nepravedna, ujedinjenje će biti korigovanje jedne nepravde” izjavio je Seljimi.

Ovu inicijativu Bahtirija podržali su pored ostalog i opštinski odbornici Demokratskog saveza Kosova (DSK), koji su izneli stav da je ova inicijativa u skladu sa zakonom.

Inače, Bahtiri tvrdi da usvajanje Rezolucije nije njegova ideja već je to zahtev građana obe opštine, jer je ovaj grad podeljen bez njihove želje. On je objasnio da se Rezolucijom za cilj ima da Vlada od skupštine Kosova inicira promenu člana 5, paragraf 2 da se doda paragrafu 29 i dopuni tekstom  –  opština Mitrovica sa sedištem u Mitrovici.

“Promenom ovog člana postići će se ujedinjenje Mitrovice, a da bi se taj cilj postigao predložio sam brisanje člana 3, paragafa 3, člana 5 paragrafa 4, člana 7 i člana 8”, rekao je Bahtiri.

Pored jasne poruke premijera Haradinaja, da se promenom Zakona ne mogu baviti opštinske strukture niti političke partije, činjenica je i da se skupština Kosova se već duže vreme suočava sa nedostatkom kvoruma, što predstavlja samo još jedan razlog da se Rezolucija Agima Bahtirija ne nađe pred poslanicima skupštine za glasanje.

KosovoLajv – Violeta Oroši Berišaj


Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Prištini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta.“


 

%d bloggers like this: