Весељи – Хан: Формирање војске Косова јачање партнерства са НАТО

Председник Скупштине Косова, Кадри Весељи састао се данас у Приштини са  Европским комесаром за преговоре, проширење и приступање ЕУ, Јоханесом Ханом, са којим је разговарао о процесу либерализације виза за Косово, наставку дијалога са Србијом и реформама које чекају Косово у многим областима.

 Председник Весели се на почетку разговора захвалио комесару Хану на подршци коју је Европска унија пружила Косову. Он је нагласио да грађани Косова очекују да ће ЕУ бити јединствена у погледу визне либерализације, јер је сада, како је нагласио, сваки критеријум испуњен.

Весељи је нагласио да је неправедно да грађани Косова, упркос испуњеним критеријумима и обавезама, остану изоловани на Балкану.

Када је у питању дијалог са Србијом, Весељи је нагласио да је Косово посвећено постизању коначног решења, које би једном решила сва отворена питања и у исто време отворило пут за придруживање Косова Европској унији, УН, НАТО и другим организацијама.

Весељи је  Комесара Хана информисао да ће Скупштина Ксова, на заседању 14. децембра, усвојити закон о транформисању Безбедносних снага Косова у војску. Нагласио је да ће ова одлука бити важан корак за очување мира на Балкану, као и јачање партнерства са НАТО-ом.