Бранимир Стојановић: Срби на Косову не би могли да преживе да немају подршку државе Србије

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Бранимир Стојановић, на протесту

Срби на Косову не би могли да преживе да немају подршку државе Србије, рекао је у интервјуу за портал Грачаница Онлајн, државни секретар у Министарству привреде Владе Србије, Бранимир Стојановић. Он је подржао оставке градоначелника са севера Косова, наглашавајући да градоначелници општина са српском већином јужно од Ибра то нису урадили због другачијих околности и мањих политичких инструмената које могу да користе. Осуђујући, како је рекао, антисрпске таксе Владе у Приштини, као и најављено оснивање Војске Косова, Стојановић поручује да су Срби са Косова и Метохије преживели и много горе ствари, али су ипак опстали на својим огњиштима.

И после јучерашње посете комесара за проширење Европске уније Јоханеса Хана Београду и Приштини, који је изјавио да би таксе од 100% на робу произведену у Србији и Босни и Херцеговини требало одмах укинути, ништа се није променило. Премијер Рамуш Харадинај, као и председник Скупштине Косова, Кадри Весељи, поручују да таксе остају на снази све док Србија не призна Косово. Срби у Митровици, Штрпцу и Грачаници и данас су протествовали због таквих мера Приштине.

На протесту у Грачаници, али не и међу говорницима, био је и државни секретар у министарству привреде Владе Србије Бранимир Стојановић, са којим смо разговарали о најновијим потезима Приштине.

Таксе, наставак етничког чишћења уз прећутну подршку “демократског запада”

Грачаница Онлајн: Супротно ЦЕФТА споразуму, Влада у Приштини је таксе на увоз робе произведене у Србији и Босни и Херцеговини подигла на 10, па онда и на 100%. Како то коментаришете?

Бранимир Стојановић: Ово што се сада дешава су новије и усавршеније методе Приштине да врши притисак на Србе како би се иселили одавде. Влада Косова је искористила политички тренутак, односно неко са запада им је казао да је сада прави тренутак да то ураде. Код нас нема недоумица и овај народ овде одлично разуме да албанска политичка елита није одустала од пројекта етничког чишћења Срба са ових простора. Они и даље раде на томе а нажалост, рекација западног дела света не постоји или је таква да им врло често сугерише да са тим својим потезима и наставе. Ово је огроман притисак на нас, али понављам да то није ништа ново за овај народ. Ја верујем да ће ови људи преживети и ову ситуацију, јер борба за опстанак на овим просторима нема алтернативу. Људи су овде опстајали и када је било много горе, али је трагедија цивилизованог света да на овакве потезе ћути и да овакве потезе суштински добрава.

Грачаница Онлајн: Ипак постоје реакције из Европске уније, одакле поручују да би таксе требало одмах укинути. То смо чули и од Федерике Могерини и Маје Коцијанчич. Јуче је и Јоханес Хан исто поновио и у Београду и Приштини. Косовска власт ипак одговара да ће таксе остати на снази.

Бранимир Стојановић: Нажалост, овим се потврђује оно што смо ми Срби са Косова и Метохије одувек знали, а то је да Албанци кроз историју траже неког великог савезника преко којег спроводе своју антисрпску олитику. Тако је било у свим несрећним ратовима, и у Првом, и у Другом. Они су увек имали неког великог савезника. И данас имају великог савезника, нажалост, у Сједињеним Америчким Државама и само ослушкују шта им тај велики савезник говори. Тај њихов велики савезник није био довољно јасан и изричит да таксе треба укинути и оне зато остају на снази. Када им велики савезник буде рекао да са тим лудилом престану, они ће престати и то ови људи овде, Срби са Косова и Метохије, знају и немају дилему око тога. Жалосно је што се још једном показује колико велико лицемерје западног света може да буде, тог света који се куне у демократију, који се куне у људска права и у одређена начела слободне трговине. Када је потребно да се Србија политички уцени и натера на нешто на шта не би пристала ниједна нормална држава и ниједан народ, та права за Србе не важи.

Формирање косовске војске, ватра под буре барута

Грачаница Онлајн: За 14. децембар је најављено усвајање Закона о трансформацији Косовских безбедносних снага у војску Косова. Председник Србије је изјавио да је то велика опасност, не само за српски народ, већ и за цео регион. Са друге стране, из Приштине поручују да ће та војска да буде фактор стабилности у региону. Шта за Србе на Косову и Метохији представља формирање косовске војске?

Бранимир Стојановић: Албански политичари настављају са својом причом и својим великоалбанским национализмом. Албанска политичка елита нема ништа друго да понуди свом народу осим мржње према Србима и један од барјака те мржње и још један облик застрашивања Срба и антисрпства је формирање неке војске која ће, несумњиво, бити усмерена против Срба. То значи и против српске државе, али свакако посебно против српског становништва на Косову и Метохији. Они су и раније покушавали са тим иницијативама, али су добијали јасан одговор, пре свега из Сједињених Америчких Држава, да то не раде. Данас такве инструкције нема и зато они настављају, односно поново почињу да причају о формирању војске. Они то раде зато што им њихов велики савезник, заправо једини који им је важан и једини којег слушају, није рекао другачије. Можда им је тај њихов савезник и незванично рекао да то раде, без обзира на то колико ће то да буде опасно и колико је то заправо потпиривање ватре у ионако нестабилном региону, односно под буре барута које овде постоји.

Нема поделе, различити су политички инструменти, без подршке Србије нема опстанка

Грачаница Онлајн: Градоначелници четири општине са српском већином су поднели оставке и прогласили да више те општине не функционишу по косовском систему, док градоначелници на југу то нису урадили иако су у саопштењу подржали колеге са севера. За обичне људе то може да значи разлику у околностима у којима се налазе север и југ Косова, али може да значи и поделу.

Бранимир Стојановић: Ту нема апсолутно никакве поделе, то су само различите околности и различите могућности које људи и политичари имају да се боре за одређени интерес. Нажалост, нама јужно од Ибра је остало мање политичких инструмената него што је остало Србима на северу и они те инструменте користе. Ја потпуно подржавам то право и спремност да користе све инструменте у борби за њихове интересе. Нажалост, када би Срби јужно од Ибра то урадили, Приштина би врло лако такав потез злоупотребила и употребила против Срба, нашавши поново неке себи лојалне Србе којима би лако манипулисала, као што смо то видели у прошлости. Морамо да будемо мудри и рационални и сваки политички потез који се повлачи, мора да буде добро прорачунат. Мислим да је овај потез градоначелника са севера добар, а да ли ће да буде довољан, не знам и не верујем. Дакле, сматрам да Срби треба да искористе све инструменте које имају. Нема их много, нису превише јаки, али и то мало што урадимо осокољује овај народ и зато има смисла борити се. Ако седимо и чекамо да нам неко други са стране реши проблеме, онда сами одустајемо од свог живота, а када радимо све што можемо, онда значи да смо решени да останемо и опстанемо на Косову и Метохији.

Грачаница Онлајн: Од чега зависи опстанак Срба на овим просторима?

Бранимир Стојановић: Одувек смо говорили да ми Срби никада нисмо имали довољно политичких инструмената да се сами одбранимо од свих напада који долазе из Приштине. Апсолутно је јасно да овде не бисмо могли да преживимо ни један једини дан када не би било подршке Владе Србије и када држава Србија не би стајала иза српског народа.

Грачаница Онлајн: Хвала, господине Стојановићу.

Анђелка Ћуп