fbpx

Razočaranje i nepopustljivost – epilog Hanove posete

Јоханес Хан

Razgovori koje je juče obavio Komesar Evropske Unije (EU) za proširenje i politike dobrosusedstva, Johanes Han sa zvaničnicima u Prištini i Beogradu, nisu doneli rezultate, odnosno popuštanje jedne i druge strane, u cilju povlačenja odluke o uvođenju takse na uvoz srpske robe i s druge strane, nastavak dijaloga u Briselu.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić je rekao evropskom Komesaru za proširenje da će dijalog biti nastavljen kada Vlada Kosova bude ukinula takse na uvoz srpske robe, a premijer Kosova Ramuš Haradinaj je ponovio da će takse biti ukinute kada Srbija bude priznala Kosovo.

Na konferenciji za štampu, evropski Komesar za proširenje je govoreći o taksama, na srpsku i robu iz Bosne i Hercegovne (BiH), rekao da je važno pronaći rešenje.

Svi smo bili iznenađeni i razočarani kada je uvedena carinska tarifa prema Srbiji i ona ne treba da ostane na snazi, nego da se fokusiramo na pomenute oblasti. Mi smo u EU, upoznati smo sa aktuelnim poteškoćama u trgovini i u svim susretima sam predložio da se fokusiramo na rešenje svega što se tiče trgovine između dve zemlje”, izjavio je pored ostalog Han.

S druge strane, premijer Haradinaj je u intervjuu TV Kosova Klan izjavio da je sledeći korak “reciprocitet” (u odnosu na Srbiju), ocenjujući da je “za sada uvozna taksa dovoljna mera”. On je potvrdio da neće odustati od odluke da se ne dozvoli ulazak robe sa napisom “Kosovo i Metohija” i da su mere Vlade “najnormalnija moguća stvar”.

“Taksu kao instrument koristio je predsednik SAD, Donald Tramp. To je poznat instrument, koristi se u mnogim državama sveta. To je instrument koji nismo otkrili mi”, izjavio je Haradinaj.

Lider Socijaldemokratske inicijative Fatmir Ljimaj podržava stav Haradinaja da takse na srpsku robu ostanu na snazi, dok ne bude postignut sporazum o recipročnom priznanju između dve zemlje.

“Ova mera nije u viziji Kosova niti EU, pošto je ideja unifikacija saradnje, ali u ovom delu regiona imamo nenormalnu situaciju koja traži rešenje. Srbija koristi sve mehanizme da uništi Kosovo i u takvoj situaciji mi imamo mere samoodbrane. Došlo je vreme da imamo sveobuhvatno rešenje… Vlada Kosova je spremna da razgovara o svim otvorenim pitanjima sa Srbijom i na kraju o recipročnom priznanju dve zemlje”, izjavio je za RTK Fatmir Ljimaj.

Sličan stav izneo je i predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji, koji je za izjavio Televiziji T7 da je uvođenje taksi od 100 odsto legitimno pravo, i da veruje da premijer ima plan.

“Ne želimo da prodajemo populizam ali zbog činjenice da smo nezavisna i suverena država, želimo da budemo poštovani kao što poštujemo druge. Ne razumem zbog čega treba da bude razočarana EU. Možda je utučena pošto dobro zna aktivnosti Srbije ”, rekao je Veselji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sa kojim je Komesar Han razgovarao pre dolaska u Prištinu, na konferenciji za štampu je izjavio da je loša vest što zvanična Priština neće da povuče odluku o uvođenju taksi na srpsku robu, dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova.

“Ja želim da im saopštim da Srbija neće priznati kosovsku nezavisnost i da se sa Srbijom na takav način ne pregovara. Ostaje im još samo da nas sruše na ulicama i drugih problema očigledno za njih neće biti“, izjavio je Vučić.

Prema pisanju kosovske štampe, juče je prekinut protest poslanika Srpske liste, koji su prethodnu noć proveli u svojim prostorijama u zgradi skupštine, pošto im je Komesar Han rekao da će pokušati da smanji nivo uvedenih taksi.

S druge strane, iako je i ranije najavljeno, Komesar Han juče je i lično potvrdio da se na sastanku Saveta ministara EU neće naći pitanje vizne liberalizacije za Kosovo. On je priznao da je Kosovo ispunilo sve kriterije koje je postavila EU, ali da je sada sve u “rukama” Saveta ministara. Štaviše, izjavio je da bi Kosovo moglo da dobije viznu libealizaciju 2020 godine.

Premijer Haradinaj je istakao da nije najbolji osećaj odlaganje odluke o viznoj liberalizaciji za građane Kosova, ali da se ne treba predati.

“Teško je u prvih šest meseci da uđemo (u agendu Saveta ministara) jer je Rumunija (predsedavajuća) koja nas ne priznaje. Mi ćemo nastaviti sa našim radom da budemo na dnevnom redu. Ono što je važno je što je i Johanes Han zahvalio što smo završili naš deo oko liberalizacije” izjavio je Haradinaj.

Poslanica Socijaldemokraske partije Kosova Šćipe Pantina je zbog odlaganja vizne liberalizacije za Kosovo optužila i EU i kosovske institucije.

“Danas treba da se srami većina osoba koje rade u pravosudnom sistemu” istakla je pored ostalog Pantina.

Pantina je istakla da je odgovorna i EU kada je reč o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, jer je EULEX imao u svojim rukama pravosuđe, a nije uradio koliko je trebalo”.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljumir Abdidžiku je uglavnom optužio aktuelnu Vladu za neuspehe koje je zabeležila za samo godinu dana vladanja. Osim nedobijanja vizne liberalizacije Abdidžiku je, pored ostalog, podsetio da je i sedam država povuklo priznanje nezavisnosti Kosova, da nije postalo član INTERPOL-a, da u Vladi ima pet ministra protiv kojih su podignute optužnice, a da niko zbog svih neuspeha nije ni podneo ostavke, niti snosio bilo kakvu odgovornost niti pocrveneo.

“Ova politička klasa nezna da vodi državu!”, istakao je Abdidžiku.

Najoštriji je bio lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, koji je izneo stav da premijer, predsednik parlamenta i ministarka za evropske integracije treba da podnesu ostavke, jer su obećavali viznu liberalizaciju za ovu, 2018-tu godinu.

“Takođe, ova vlast ima dug od 8,200 hektara naše države, koju je dala Crnoj Gori. A što se Tačija (predsednika Kosova) tiče, njemu sada preostaje da pregovara za liberalizaciju viza za Rusiju”, istakao je na svom FB profilu Kurti.

Iako poslanici dve najveće opozicione partije u kosovskom parlamentu već duže vreme traže ostavku aktuelne Vlade i zakazivanje vanrednih izbora, obrazlažući da nema većinu glasova za donošenje zakona i drugih odluka, sudeći po jučerašnjoj izjavi koalicionog partnera, lidera Demokratske partije Kosova (DPK), Kadri Veseljija, malo je verovati da se to može uskoro dogoditi. Kao tehnički razlog je i činjenica da je Centralna izborna Komisija nefunkcionalna, jer je članovima istekao mandat, a predsednik Kosova nije imenovao nove članove.

 KosovaLajv – Violeta Oroši Berišaj


Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Prištini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta.“


 

%d bloggers like this: