Кворум и консензус условљавају (не)усвајање резолуција

Посланици две највеће опозиционе партије у косовском парламенту, Демократски савез Косова (ДСК) и Покрет Самоопредељење (ПС) не одустају од намере да оборе Владу Рамуша Харадинаја, иако признају да не могу да обезбеде просту већину гласова. Након што је 14 посланика опозиције из Социјалдемократске партије Косова (12) и Алтернативе (2) током јучерашњег дана прећутно “прешло” на страну владајуће коалиције, предлажући усвајање Резолуције која предвиђа укључивање опозиције у тим за дијалог са Србијом у Бриселу, ДСК и Покрет Самоопредељење у остваривању свог циља имају много мање шансе.

Након што је Комесар ЕУ за проширење и политике добросуседства Јоханес Хан саопштио да Косово може потенцијално очекивати визну либерализацију тек 2020 године, наводећи да се не треба стриктно држати датума, ДСК и Покрет Самоопредељење су на ванредној седници коју су иницирали јуче, изнели низ критика на рачун косовских институција, али и ЕУ због недобијања визне либерализације и предложили усвајање Резолуције. Међутим, због недостатка кворума, гласање ће се обавити сутра.

У предложеној Резолуцији од три тачке се предлаже да политичке снаге седну за преговарачки сто како би се договорили о агенди стварања нових институција путем слободних избора. У другој тачки се наводи да Влада Косова треба да поднесе оставку и да се распусти Скупштина, како би се отворио пут формирању нових институција, а у трећој тачки Резолуције се предлаже да политичке снаге треба да се сложе да током овог периода не наносе штету важним националним процесима, обезбеђујући да се хитна питања решавају пре распуштања Скупштине, пре свега да се гласа за пакет закона за војску.

Ванредна седница Скупштине Косова на захтев опозиције одржана је након што је из другог пута успела да преда листу са потребних 40 потписа. Претходно је предала листу са потписима 42 посланика, дакле и два посланика Алтернативе који су потписали листу за одржавање ванредне седнице док су били у коалицији са посланичком групом ДСК. Представници владајуће коалиције су ово назвали фалсификатом, а опозиција техничком грешком. Након три седнице председништва скупштине, ипак је заказана ванредна седница, која на крају није могла да буде завршена гласањем за Резолуцију опозиције, због недостатка кворума.

Током дана, иницијативи опозиције да се води дебата о неуспеху институција за добијање визне либерализације успротивио се и премијер Рамуш Харадинај, који је рекао да су испуњене све обавезе од стране Владе, а да је сазивање ванредне седнице од стране ДСК и Покрета Самоопредељење “мешање у државне агенде”.

Ако се има у виду отежан рад Скупштине Косова, због игнорисања иницијатива опозиције од стране посланика владајуће коалиције и обрнуто, део косовских аналитичара не искључује да се као и у ранијим сличним ситуацијама, ова Резолуција опозиције, због недостатка кворума, уопште не да на гласање.

У међувремену су посланици опозиционе Социјалдемократске партије предали своју Резолуцију у Скупштину Косова на усвајање, у којој је предвиђено да и посланици опозиције буду део преговора са Србијом. Иницијативу су подржали и посланици Социјалдемократске иницијативе Фатмира Љимаја и двоје посланика Алтернативе, Мимоза Кусари Љиља и Иљир Деда, као и косовски премијер Харадинај.

„Преузимање улоге Социјалдемократске партије у дијалогу, не подразумева односе са влашћу, већ само односе у вези теме о којој је реч. Ово је национална тема и стварно поздрављам овај одговорни чин Социјалдемокрарске партије, њеног председника Шпенда Ахметија, да преузме одговорност у једном тако важном процесу за Косово“, изјавио је Харадинај.

И Ендрит Шаља, министар у косовској Влади из редова Социјалдемократске Иницијативе је истакао да актуелни председник Косова Хашим Тачи сам води процес преговора са Србијом, јер не постоји преговарачки тим.

„Ако би Влада и скупштина гласали и створили преговарачку екипу, онда ће то бити екипа која ће по Уставу преговарати у име Косова. Мислим да нема времена за губљење. Парламент треба да што пре усвоји предложену Резолуцију за дијалог, како Косово не би губило ни у односу на одговорност коју имају инститиције Косова, и у овом случају у односу на дијалог“, изјавио је Шаља.

Према предложеној Резолуцији, косовски преговарачки тим би био састављен од равноправног броја чланова, односно два представника опозиције и два представника позиције и да у тим буде укључен један припадник из цивилног друштва.

Косовски медији су пренели да би овакав преговарачки тим предводили Фатмир Љимај и Шпенд Ахмети, а као представник цивилног друштва помиње се публициста Ветон Сурои, који је иначе јуче изнео да је спреман да помогне саветима за преговоре са Србијом у склопу пројекта Сорош-а, али као саветник. Сурои је такође истакао да би прихватио да буде и део тима, само уколико би се успоставио национални консензус.

Иначе, посланици ДСК и Покрета Самоопредељење, већ су се изјаснили против резолуцује Социјалдемократске партије. Аљбуљена Хаџију из Покрета Самоопредељење је поновила став своје партије да председник Косова Хашим Тачи не треба да буде на челу процеса дијалога.

“Ова личност сноси политичку и моралну одговорност за све штетне споразуме које је потписао током шестогодишњег процеса. Зато, настојања у досадашањим развојима за нас су неприхватљиви и у служби су Тачија”, изјавила је Хаџиу.

Председник косовског парламента и лидер Демократске партије Косова Кадри Весељи је у вези предложене Резолуције Социјалдемократске партије изјавио да ће се за њу гласати чим се буде постигао консензус и да ће на челу косовског преговарачког тима бити Фатмир Љимај и Шпенд Ахмети.

Према тврдњама дела косовских медија, постизање консензуса, односно стављање на гласање Резолуције, наводно је спречио лично председник Косова Хашим Тачи, са образложењем да би му се оснивањем преговарачког тима ограничио простор за дијалог са Србијом.

Иначе, у овој Резолуцији се такође наводи и да је “државни суверенитет, територијални интегритет и целовити државни карактер Републике Косово неповредив”, наводи се у Резолуцији.

Иначе, добар познавалац политичких кретања Рамуш Тахири је истакао да предложена Резолуција Социјалдемократске партије више личи на платформу него на резолуцију, те да се више бави техникама преговарања, али да има и супстанцијалну црвену линију, односно да се о суверенитету и територијалним интегритету не може преговарати.


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“

Виолета Ороши Беришај
КосоваЛиве