Kvorum i konsenzus uslovljavaju (ne)usvajanje rezolucija

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Скупштина Косова

Poslanici dve najveće opozicione partije u kosovskom parlamentu, Demokratski savez Kosova (DSK) i Pokret Samoopredeljenje (PS) ne odustaju od namere da obore Vladu Ramuša Haradinaja, iako priznaju da ne mogu da obezbede prostu većinu glasova. Nakon što je 14 poslanika opozicije iz Socijaldemokratske partije Kosova (12) i Alternative (2) tokom jučerašnjeg dana prećutno “prešlo” na stranu vladajuće koalicije, predlažući usvajanje Rezolucije koja predviđa uključivanje opozicije u tim za dijalog sa Srbijom u Briselu, DSK i Pokret Samoopredeljenje u ostvarivanju svog cilja imaju mnogo manje šanse.

Nakon što je Komesar EU za proširenje i politike dobrosusedstva Johanes Han saopštio da Kosovo može potencijalno očekivati viznu liberalizaciju tek 2020 godine, navodeći da se ne treba striktno držati datuma, DSK i Pokret Samoopredeljenje su na vanrednoj sednici koju su inicirali juče, izneli niz kritika na račun kosovskih institucija, ali i EU zbog nedobijanja vizne liberalizacije i predložili usvajanje Rezolucije. Međutim, zbog nedostatka kvoruma, glasanje će se obaviti sutra.

U predloženoj Rezoluciji od tri tačke se predlaže da političke snage sednu za pregovarački sto kako bi se dogovorili o agendi stvaranja novih institucija putem slobodnih izbora. U drugoj tački se navodi da Vlada Kosova treba da podnese ostavku i da se raspusti Skupština, kako bi se otvorio put formiranju novih institucija, a u trećoj tački Rezolucije se predlaže da političke snage treba da se slože da tokom ovog perioda ne nanose štetu važnim nacionalnim procesima, obezbeđujući da se hitna pitanja rešavaju pre raspuštanja Skupštine, pre svega da se glasa za paket zakona za vojsku.

Vanredna sednica Skupštine Kosova na zahtev opozicije održana je nakon što je iz drugog puta uspela da preda listu sa potrebnih 40 potpisa. Prethodno je predala listu sa potpisima 42 poslanika, dakle i dva poslanika Alternative koji su potpisali listu za održavanje vanredne sednice dok su bili u koaliciji sa poslaničkom grupom DSK. Predstavnici vladajuće koalicije su ovo nazvali falsifikatom, a opozicija tehničkom greškom. Nakon tri sednice predsedništva skupštine, ipak je zakazana vanredna sednica, koja na kraju nije mogla da bude završena glasanjem za Rezoluciju opozicije, zbog nedostatka kvoruma.

Tokom dana, inicijativi opozicije da se vodi debata o neuspehu institucija za dobijanje vizne liberalizacije usprotivio se i premijer Ramuš Haradinaj, koji je rekao da su ispunjene sve obaveze od strane Vlade, a da je sazivanje vanredne sednice od strane DSK i Pokreta Samoopredeljenje “mešanje u državne agende”.

Ako se ima u vidu otežan rad Skupštine Kosova, zbog ignorisanja inicijativa opozicije od strane poslanika vladajuće koalicije i obrnuto, deo kosovskih analitičara ne isključuje da se kao i u ranijim sličnim situacijama, ova Rezolucija opozicije, zbog nedostatka kvoruma, uopšte ne da na glasanje.

U međuvremenu su poslanici opozicione Socijaldemokratske partije predali svoju Rezoluciju u Skupštinu Kosova na usvajanje, u kojoj je predviđeno da i poslanici opozicije budu deo pregovora sa Srbijom. Inicijativu su podržali i poslanici Socijaldemokratske inicijative Fatmira Ljimaja i dvoje poslanika Alternative, Mimoza Kusari Ljilja i Iljir Deda, kao i kosovski premijer Haradinaj.

„Preuzimanje uloge Socijaldemokratske partije u dijalogu, ne podrazumeva odnose sa vlašću, već samo odnose u vezi teme o kojoj je reč. Ovo je nacionalna tema i stvarno pozdravljam ovaj odgovorni čin Socijaldemokrarske partije, njenog predsednika Špenda Ahmetija, da preuzme odgovornost u jednom tako važnom procesu za Kosovo“, izjavio je Haradinaj.

I Endrit Šalja, ministar u kosovskoj Vladi iz redova Socijaldemokratske Inicijative je istakao da aktuelni predsednik Kosova Hašim Tači sam vodi proces pregovora sa Srbijom, jer ne postoji pregovarački tim.

„Ako bi Vlada i skupština glasali i stvorili pregovaračku ekipu, onda će to biti ekipa koja će po Ustavu pregovarati u ime Kosova. Mislim da nema vremena za gubljenje. Parlament treba da što pre usvoji predloženu Rezoluciju za dijalog, kako Kosovo ne bi gubilo ni u odnosu na odgovornost koju imaju institicije Kosova, i u ovom slučaju u odnosu na dijalog“, izjavio je Šalja.

Prema predloženoj Rezoluciji, kosovski pregovarački tim bi bio sastavljen od ravnopravnog broja članova, odnosno dva predstavnika opozicije i dva predstavnika pozicije i da u tim bude uključen jedan pripadnik iz civilnog društva.

Kosovski mediji su preneli da bi ovakav pregovarački tim predvodili Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti, a kao predstavnik civilnog društva pominje se publicista Veton Suroi, koji je inače juče izneo da je spreman da pomogne savetima za pregovore sa Srbijom u sklopu projekta Soroš-a, ali kao savetnik. Suroi je takođe istakao da bi prihvatio da bude i deo tima, samo ukoliko bi se uspostavio nacionalni konsenzus.

Inače, poslanici DSK i Pokreta Samoopredeljenje, već su se izjasnili protiv rezolucuje Socijaldemokratske partije. Aljbuljena Hadžiju iz Pokreta Samoopredeljenje je ponovila stav svoje partije da predsednik Kosova Hašim Tači ne treba da bude na čelu procesa dijaloga.

“Ova ličnost snosi političku i moralnu odgovornost za sve štetne sporazume koje je potpisao tokom šestogodišnjeg procesa. Zato, nastojanja u dosadašanjim razvojima za nas su neprihvatljivi i u službi su Tačija”, izjavila je Hadžiu.

Predsednik kosovskog parlamenta i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji je u vezi predložene Rezolucije Socijaldemokratske partije izjavio da će se za nju glasati čim se bude postigao konsenzus i da će na čelu kosovskog pregovaračkog tima biti Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti.

Prema tvrdnjama dela kosovskih medija, postizanje konsenzusa, odnosno stavljanje na glasanje Rezolucije, navodno je sprečio lično predsednik Kosova Hašim Tači, sa obrazloženjem da bi mu se osnivanjem pregovaračkog tima ograničio prostor za dijalog sa Srbijom.

Inače, u ovoj Rezoluciji se takođe navodi i da je “državni suverenitet, teritorijalni integritet i celoviti državni karakter Republike Kosovo nepovrediv”, navodi se u Rezoluciji.

Inače, dobar poznavalac političkih kretanja Ramuš Tahiri je istakao da predložena Rezolucija Socijaldemokratske partije više liči na platformu nego na rezoluciju, te da se više bavi tehnikama pregovaranja, ali da ima i supstancijalnu crvenu liniju, odnosno da se o suverenitetu i teritorijalnim integritetu ne može pregovarati.


“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Prištini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta.“

Violeta Oroši Berišaj
KosovaLive