Буџет за ”економски развој” или “куповину социјалног мира”?

Наставља се парламентарна седница, на којој посланици скупштине Косова воде дебату о предложеном Нацрту закона за буџет Косова за наредну, 2019. годину. Посланици владајуће коалиције подржавају овај предлог буџета, док га посланици опозиције оштро критикују.

Влада Косова је планирала да буџетски трошкови за 2019. годину буду повећани за 261 милиона, односно за 12,5 одсто, у односу на ову 2018. годину и да износе 2 милиарде и 365 милиона евра.

Министар за финансије Бедри Хамза је образлажући Нацрт буџета за наредну годину рекао да је он приоритет Владе у циљу побољшања живота грађана и привреде. У овом је контексту истакао да је планирано да економски раст у 2019. години износи 4.7 %.

“Очекујемо да 2019. године приход за буџет износи милијарду и 949 милиона евра, што представља раст од 7.3 % у односу на 2018. годину или повећање од 123 милиона евра. Предвиђени раст очекује се да буде углавном обезбеђен повећањем пореских прихода за 7.7 одсто, а у склопу пореских прихода, очекује се да они директни забележе раст од 5%, а индиректни вишњ од 8 %”, објаснио је Хамза.

Он је такође најавио улагање у капиталне инвестиције и повећање инвестиција у инфраструктури, здравству, образовању, привреди и безбедности.

Предложени Нацрт буџета за 2019. годину критиковали су посланици опозиције тврдећи да је он оријентисан на “асфалт и владин кабинет, али не на економски развој, инвестиције у Трепчи или Термоцентрали Ново Косово”.

Посланик Демократског савеза Косова (ДСК) Љумир Абдиџику је изнео да је буџет за наредну годину пројектован за “куповину социјалног мира”.

“Буџет је једино средство развоја које Влада има на располагању. Буџет у потпуности девалвира програм Владе. Држава се не води само имагинацијом, води се и оловком. Прошле године је изгубљено 16 хиљада радних места. То је резултат модела садашње власти”, изјавио је Абдиџику.

Насер Османи, такође посланик ДСК је предложио да се из Закона о буџету Косова избаци категорија ветерана ОВК и да они буду плаћени из посебног фонда.

“Имам предлог да се формира један фонд, ван буџета, у који ће Влада одвајити средства у неколико етапа, како би фондом, у коме би сви ветерани били акционари, управљали путем закона који би уредио ово питање онако како желе они или како одређује закон, да не кажем да се њиме управља као у Пензионом трусту”, казао је Османи.

Лидер Покрета Самоопредељење Аљбин Курти је истакао да је предложени буџет за 2019. годину буџет владиних трошкова, а не социо-економског развоја.

“То је буџет за повећање непродуктивног јавног дуга и буџетског дефицита који ће окрњити Фонд за приватизацију. Бројке у буџету су проблематичне, јер се макроекономски и макрофискални оквири погрешни”, изјавио је поред осталог Курти.

Посланици из редова ромске, ашкалијске и египћанске заједнице су инсистирали да се у буџетску линију предвиђену за инфраструктуру, уврсти и регулисање путева у насељима у којима углавном живе припадници ових заједница или повезују њихова насеља са другим правцима. Посланици Српске листе не учествују на седницама скупштине, тако да ни на овој нису имали прилику да изнесу своје евентуалне примедбе.

Предложени Нацрт буџета критикују и цивилно друштво и привредни експерти.

Тако, експерт економских прилика Наим Гаши каже да је путна инфраструктура потребна за економски развој, али не да се готово цео буџет потроши за овај сектор, додајући да образовање, здравство и запошљавање младих треба да буду национални приоритет у буџету за 2019.-ту годину. Он истиче и да има потребе и за већим инвестицијама у мала и средња предузећа, као и у туризам.

“Други проблем је сектор пољопривреде, где се инвестирају милиони евра, где су злоупотребе велике и средства не иду у руке пољопривредника”, сматра Гаши.

Дебата око предлога Нацрта буџета за 2019. годину се наставља.

Посланици опозиције дају до знања да за овакав предлог буџета неће гласати, а последњи рок за његово усвајање је средина марта месеца следеће године.

Косовски аналитичари не искључују да би, уколико се не буде узео у обзир део примедби посланика опозиције и интервенисало у Нацрт буџета или уколико не буде успостављен консензус између посланика позиције и опозиције, то би могао да буде разлог за одлазак актуелне Владе и одржавање ванредних избора.

КосовЛајв – Виолета Ороши Беришај


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“