fbpx

Rustem Mustafa, komandant Remi dobio poziv za Hag

Bivši komandant OVK Rustem Mustafa, zvani Remi, pozvan je u Hag na ispitivanje u Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu. Za sada je nepoznato da li će se on naći na optuženičkoj klupi ili će biti samo svedok, javio je Dojče Vele.


Tužilaštvo Specijalnog suda za ratne zločine, pozvalo je u Hag bivšeg komandanta OVK Rustema Mustafu, poznatog po ratnom nadimku Remi. Tu vest potvrdio je njegov advokat Arijanit Koci, na svojoj fejsbuk stranici.

Advokat je napisao da će Mustafa, bivši poslanik parlamenta Kosova i visoki član Demokratske partija, u januaru dobrovoljno otputovati za Hag.

„Moj klijent, gospodin Rustem Mustafa, dobio je poziv i on će 14. januara biti u Hagu gde će tužilaštvu Specijalnog suda dati izjavu. To je poziv za razgovor sa g. Mustafom, koji je spreman da dobrovoljno ode u Hag i dâ svoj doprinos u cilju objašnjenja svih okolnosti. To je sve što za sada znamo i zato molim novinare da ne prenose prenagljene informacije o svemu tome“, napisao je advokat Koci.

Kosovski mediji kontaktirali su i specijalnog tužioca Kristofera Beneta, ali je on kratko izjavio da „tužilaštvo ne želi da komentariše spekulacije oko mogućnih optužnica“ i da „ne daje nikakve informacije o istrazi“.

Neki mediji na Kosovu tvrde da su poziv dobile „još neke osobe“, ali se za sada ne zna o kojim osobama je reč i da li je ta informacija tačna. Govori se o dve osobe, koje bi mogle da odu u Hag istog dana kao i Mustafa.

Specijalni sud za ratne zločine OVK počeo je sa radom 5. jula 2017, kada je iz te institucije saopšteno da su sudije spremne da prime eventualne optužene za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i ostala dela.

%d bloggers like this: