Инспекција кажњава пекаре који су смањили тежину, а повећали цену хлеба

После одлуке Владе Косова о порезу на производе Србије, започела је инспекција пекара на Косову, преносе приштински медији. Мера је уведена због пријаве грађана да је цена хлеба порасла а да је његова тежина мања.

Инсепкција је на основу пријаве грађана у Приштини и Косову Пољу новчано казнила седам пекара, а у Призрену три пекаре. Казне за несавесне пекаре досежу и до 1.000 евра, преносе медији.

Генерални директор косовксе Агенције за мере, Ферки Фејза каже како је одлука о контролама пекара донета 22. Новембра, после увођења таксе на производе из Србије и БиХ. Фејза истиче да ће инспекцијска акција бити настављена колико год је то буде потребно.

“Ако се у декларацији пекаре наведе да хлеб има 1 килограм или 400 грама, онда имамо дужност да провелимо да ли заиста хлеб има ту тежину“, рекао је Ферки Фејза.

Министарство трговине и индустрије Косова наводи да је спровело близу 100 инспекцијских провера у пекарама, те да су неке од њих су биле кажњене, јер тежина хлеба није била у сагласности са његовом ценом.