fbpx

Proslavljena ktitorska slava manastira Devič

Девич 3

Uoči praznika služeno je Bdenije kojim je načalstvovao Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko - primorski Amfilohije, uz sasluženje Episkopa raško - prizrenskog i kosovsko - metohijskog Teodosija, umirovljenog Episkopa zahumsko - hercegovačkog i primorskog Atanasija i brojnog sveštenstva i monaštva eparhije raško - prizrenske.

Praznik Svetog Joanikija Devičkog obeležen je danas svečanom luturgijom u manastiru Devič u kome počivaju isceliteljske mošti ovog svetitelja.

Uoči praznika služeno je Bdenije kojim je načalstvovao Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko – primorski Amfilohije, uz sasluženje Episkopa raško – prizrenskog i kosovsko – metohijskog Teodosija, umirovljenog Episkopa zahumsko – hercegovačkog i primorskog Atanasija i brojnog sveštenstva i monaštva eparhije raško – prizrenske. Tom prilikom Episkop raško – prizrenski Teodosije postrigao je u čin male shime iskušenicu manastira Devič, sestru Persidu, davši joj monaško ime Jovana. Monahinja Jovana dobila je ime po Svetoj Jovani Mironosici, koja se praznuje treće nedelje po Vaskrsu – u Nedelju žena mironosica.

Vernici su ispunili Devičku crkvu, foto: S. Grković – Žungul

Više od pet stotina vernika sa Kosova i Metohije, ali i iz uže Srbije i Crne Gore, danas se, uprkos kiši i hladnom vremenu, okupilo u manastiru Devič na proslavi hramovne slave, Svetog Joanikija Čudotvorca i iscelitelja Devičkog.

Posle osveštanja i rezanja slavskih kolača, besedom se obratio Mitropolit crnogorsko – primorski Amfilohije.

„Dokle bude bilo službe Božje na Kosovu i Metohiji, dotle nikada ovaj narod Božji neće biti manjina, jer hljeb života je onaj koji hrani i koji se daruje i nama koji smo vjerni toga hljeba. Ova svetinja Božja, postoji ne samo radi nas, nego radi svih onih koji ovde žive, na Kosovu i Metohiji, da bi se hranili hljebom života i njime se osvećivali i prosvećivali“, rekao je Mitropolit Amfilohije.

Mitropolit je naglasio da se ne slaže sa time da je ostalo brojčano malo Srba na prostoru Kosova i Metohije.

„Ja ne bih rekao da nas je malo. Milioni su onih koji su svojim kostima i svojim tijelima i svojim dušama osveštali kosovsku zemlju!“, rekao je Mitropolit Amfolohije.

Mitropolit crnogorsko – primirski je blagoslovio sve prisutne vernike, ali i sestrinstvo manasitra Devič, koje je ponovo „oživelo“ i obnovilo ovu ckrvu, a danas postalo bogatije za još jednu mladu monahinju, rodom iz Orahovca.

Foto: S. Grković – Žungul, GračanicaOnlajn

Podsetivši da je pre izvsnog vremena Devič bio srušen i spaljen, a da je sada ponovo vasrksao i u njemu se okuplja narod i vrši služba Božja, umirovljeni Vladika zahumsko – hercegovački Atansije Jevtić je pozvao Srbe na istrajnost i molitvu u Gospodu.

„Trpen – spasen, ponavljam tu poslovicu i Božija je poslednja. Hristos je svoju crkvu sazdao na veri u njega i kaže, neće je ni vrata paklena ni sva vojska satanska pobediti, ona će odoleti. Ne kaže baš pobediti, nego odoleti. I sveti Nemanja je oko krsta pisao Isus Hristos pobeđuje. On je ono poslednje preveo Isus Hristos odole, jer je odolevao. Krst nositi nama je suđeno“, rekao je Vladika Atanasije Jeftić.

Mladi Uroš Grković iz Orahovca je prineo kolač Svetom Joanikiju Devičkom, foto: S. Grković – Žungul

Prisutnim vernicima vladika je poručio da ostanu dosledni veri pravoslavnoj i da se ne zanose lažnim vrednostima.

„Nažalost imamo vođe koji nas ne vode nego zavode i Bog nek bude sa njima da se ja ne bavim njima i ne kvarim ovaj praznik. Govore nam o Evropi, a ja sam živeo četiri godine u Evropi i uvek pitam: koja Evropa? – Lukava i licemerna Evropa – ona koja nas je zdušno bombardovala tri meseca i posejala otrovom srpske zemlje. Ali, svejedno mi smo Evropa pre Evrope i bićemo Evropa pre Evrope. Tako je govorio i Sveti Sava. Mi smo istok na zapadu i iznad istoka i zapada, kako je govorio Sveti Vladika Nikolaj Velimirović“, rekao je Vladika Atanasije Jevtić.

Devič, vernici primaju pričešće, foto: S. Grković – Žungul, GračanicaOnlajn

Manastir Devič je sagrađen 1455. godine i nalazi se u dreničkoj šumi, podno venaca Devičke planine, pet kilometara južno od Srbice. Sagrađen je na mestu gde je u šupljoj bukvi boravio veliki podvižnik iz 15. veka Sveti Joanikije Devički, koji je tu prešao iz Crne Reke. Manastir je podigao despot Đurađ Branković oko 1434. godine u znak zahvalnosti za ozdravljenje svoje kćeri-device, po čemu je svetinja i dobila ime. Đurađ Branković je manastir sazidao na mestu gde je, četiri godine ranije, 1430. godine sahranjen Joanikije Devički.

I.M. – O.R.

%d bloggers like this: