fbpx

Skupština Kosova izglasala: Priština ima novi pregovarački tim i nove uslove

Скупштина Косова

Na sednici Skupštine Kosova, čiji je početak zbog nedostatka kvoruma, kasnio čitavih pet sati, večeras je sa 59 glasova za i dva uzdržana glasa, usvojena Rezolucija o dijalogu između Beograda i Prištine.

Na sednici Skupštine Kosova, čiji je početak zbog nedostatka kvoruma, kasnio čitavih pet sati, večeras je sa 59 glasova za i dva uzdržana glasa, usvojena Rezolucija o dijalogu između Beograda i Prištine.

Predstavnik Socijaldemokratske partije, Visar Imeri, inače jedan od predlagača, kaže da se Rezolucijom predviđa dijalog između dve ravnopravne države, usvajanje posebnog zakona o dijalogu na osnovu ubrzane procedure, kao i formiranje novog pregovaračkog tima.

„Dijalog je prihvatljiv jedino ako će sporazum dovesti do ubrzanog članstva Kosova u Evropsku uniju, Nato i Ujedinjene nacije, a ova Rezolucija obezbeđuje da se Ustav, državni suverenitet, teritorijalni integritet i unitarni karakter Kosova ne mogu dovesti u pitanje“, kaže Imeri. On je naglasio da je dijalog Beograda i Prištine prihvatljiv samo ukoliko osigurava međusobno priznanje.

Kako je večeras rečeno novi pregovarački tim Kosova predvodiće zamenik premijera Kosova, Fatmir Ljimaj i predsednik Socijaldemokratske partije i aktuelni gradonačelnik Prištine, Špend Ahmeti.

Fatmir Ljimaj biće član budućeg pregovaračkog tima Prištine, foto: V.Ćup, GračanicaOnlajn

Tim će činiti i zamenici premijera, Enver Hodžaj i Dardan Gaši, ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, šef kabineta kosovskog premijera Avni Arifi, predstavnik turske zajednice Mahir Jagčilar, predstavnik bošnjačke zajednice i jedan predstavnik civilnog društva. Po jednog predstavnika, kako je predviđeno, imaće i dve najveće opozicione partije, Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje, čiji poslanici nisu prisustvovali sednici.

Većina poslanika za skupštinskom govornicom, tvrdila je da je Srbija ta koja ne poštuje dijalog, te  da svojom ofanzivnom politikom pokušava da destabilizuje i izoluje Kosovo.

Kadri Veselji, foto: V.Ćup, GračanicaOnlajn

Istog je mišljenja i predsednik Skupštine, Kadri Veselji koji je rekao da će Kosovo poštovati bilo koji sporazum potpisan u Briselu, a da je u skladu sa Ustavom. Veselji optužuje srpsku stranu da je ona ta koja ne poštuje dogovore.

„ Srbija je ona koje ne ispunjava sporazume i istovremeno zloupotrebljava svaki sporazum koji smo potpisali. Srbija treba da razmišlja više o vama kao građanma Republike Kosovo, a ne da koristi srpske grašane za potrebe Beograda“, rekao je Veselji.

Rezoluciju je predložila članica vladajuće koalicije „NISMA“ lidera Fatmira Ljimaja i opoziciona Socijaldemokratska partija, otcepljeno krilo pokreta Samoopredeljenje, koja broji 12 poslanika. Poslanici Srpske lista nisu prisustvovali ni ovoj sednici Skupštine Kosova.

Parlament ima obavezu da posle usvajanja rezolucije, u roku od 30 dana usvoji zakon o odgovornostima i ovlašćenjima delegacije u procesu dijaloga.

Poslanik Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova je na samom početku sednice zatražio raspisivanje vanrednug parlamentarnuh izbora.

„Jedino rešenje su vanredni izbori koji će obezbediti većinu u parlamentu, a jedina platforma za pregovore je Ustav Kosova. Posle izbora se jedino može obezbediti legitimna vlada koja će ravnopravno razgovarati sa Srbijom“, zaključuje Hoti.

Iz pokreta Samoopredeljenje, Aljbina Kurtija, najavili su tužbu Ustavnom sudu zbog imenovanja Špenda Ahmetija na čelo tima za pregovore, jer, kako kažu, Ahmeti, nije bio kandidat na parlamentarnim izborima.

A.Ćup – I. Miljković 

 

 

%d bloggers like this: