Скупштина Косова изгласала: Приштина има нови преговарачки тим и нове услове

На седници Скупштине Косова, чији је почетак због недостатка кворума, каснио читавих пет сати, вечерас је са 59 гласова за и два уздржана гласа, усвојена Резолуција о дијалогу између Београда и Приштине.

Представник Социјалдемократске партије, Висар Имери, иначе један од предлагача, каже да се Резолуцијом предвиђа дијалог између две равноправне државе, усвајање посебног закона о дијалогу на основу убрзане процедуре, као и формирање новог преговарачког тима.

„Дијалог је прихватљив једино ако ће споразум довести до убрзаног чланства Косова у Европску унију, Нато и Уједињене нације, а ова Резолуција обезбеђује да се Устав, државни суверенитет, територијални интегритет и унитарни карактер Косова не могу довести у питање“, каже Имери. Он је нагласио да је дијалог Београда и Приштине прихватљив само уколико осигурава међусобно признање.

Како је вечерас речено нови преговарачки тим Косова предводиће заменик премијера Косова, Фатмир Љимај и председник Социјалдемократске партије и актуелни градоначелник Приштине, Шпенд Ахмети.

Фатмир Љимај биће члан будућег преговарачког тима Приштине, фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Тим ће чинити и заменици премијера, Енвер Хоџај и Дардан Гаши, министар спољних послова Беџет Пацоли, шеф кабинета косовског премијера Авни Арифи, представник турске заједнице Махир Јагчилар, представник бошњачке заједнице и један представник цивилног друштва. По једног представника, како је предвиђено, имаће и две највеће опозиционе партије, Демократски савез Косова и Самоопредељење, чији посланици нису присуствовали седници.

Већина посланика за скупштинском говорницом, тврдила је да је Србија та која не поштује дијалог, те  да својом офанзивном политиком покушава да дестабилизује и изолује Косово.

Кадри Весељи, фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Истог је мишљења и председник Скупштине, Кадри Весељи који је рекао да ће Косово поштовати било који споразум потписан у Бриселу, а да је у складу са Уставом. Весељи оптужује српску страну да је она та која не поштује договоре.

„ Србија је она које не испуњава споразуме и истовремено злоупотребљава сваки споразум који смо потписали. Србија треба да размишља више о вама као грађанма Републике Косово, а не да користи српске грашане за потребе Београда“, рекао је Весељи.

Резолуцију је предложила чланица владајуће коалиције „НИСМА“ лидера Фатмира Љимаја и опозициона Социјалдемократска партија, отцепљено крило покрета Самоопредељење, која броји 12 посланика. Посланици Српске листа нису присуствовали ни овој седници Скупштине Косова.

Парламент има обавезу да после усвајања резолуције, у року од 30 дана усвоји закон о одговорностима и овлашћењима делегације у процесу дијалога.

Посланик Авдулах Хоти из Демократског савеза Косова је на самом почетку седнице затражио расписивање ванреднуг парламентарнух избора.

„Једино решење су ванредни избори који ће обезбедити већину у парламенту, а једина платформа за преговоре је Устав Косова. После избора се једино може обезбедити легитимна влада која ће равноправно разговарати са Србијом“, закључује Хоти.

Из покрета Самоопредељење, Аљбина Куртија, најавили су тужбу Уставном суду због именовања Шпенда Ахметија на чело тима за преговоре, јер, како кажу, Ахмети, није био кандидат на парламентарним изборима.

А.Ћуп – И. Миљковић